Fotograaf: Foto: Jacco Schinkel
Monument

Molen De Windotter

Programma
Za

Adres

Walkade 73, IJsselstein

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Staande op de zuidhoek van de vestingmuur van het oude IJsselstein karakteriseert het silhouet van Korenmolen De Windotter uit 1732 samen met die van de beide kerken het beeld van de vestingstad. De molen is tevens een dynamisch werkend bedrijfsmonument. Er wordt zo’n 1000 kg per dag gemalen. De wieken zijn 26 meter in doorsnede. In de molen wordt tarwe gemalen tot volkorenmeel en meel gezeefd tot bloem. Ook rogge, gerst, haver, spelt, maïs en boekweit wordt er gemalen. De molen draait minstens vijf dagen per week en levert eerlijke en ambachtelijke producten aan vele bakkers, restaurants en groothandels. Daarnaast is iedereen welkom in de molenwinkel waar een groot assortiment aan molenproducten te vinden is.

Deze molen behoort tot één van de grootste van Nederland en is sinds de restauratie van 1987 volledig in bedrijf. Molenaar Maarten Dolman, meester in het ambachtelijke korenmolenaarsgilde, voert samen met zijn vrouw Lia en vele vrijwilligers het molenbedrijf. Hij is één van de veertig beroepsmolenaars in Nederland, een ambacht dat sinds 2017 op de Unesco werelderfgoedlijst staat.

De Windotter is als eigentijds molenbedrijf IJsselsteins trots en is het oudste en meest ambachtelijke bedrijf van IJsselstein.

Mijn monument is jouw monument

Deel dit monument

Adres

Walkade 73, IJsselstein

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Molen
Oorspronkelijke functie:
Korenmolen
Huidige functie:
Korenmolen
bekijk alle monumenten in
IJsselstein
Instagram
Hashtag #OMD2021