Monument

Molen de Zandhaas

Za

Adres

Wustelaan 83, Santpoort-Noord

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Molen De Zandhaas domineert als sinds 1779 het dorpsbeeld van Santpoort-Noord

Oorsprong
Van oorsprong was de molen in Santpoort verbonden met de hoge heerlijkheid Brederode. In het begin van de 13de eeuw is deze door graaf Willem I van Holland beleend aan de eerste Heer van Brederode, Dirk de Eerste. Onder de heerlijkheid Brederode vielen toen onder meer de ambachten Tetterode (Overveen), Aalbertsberg (Bloemendaal), Vogelenzang en Velsen.

Heerlijkheid Brederode
De heerlijkheid Brederode bezat het windrecht van de molen, dat wil zeggen het absolute recht om een molen op te richten en te exploiteren. De molen werd verpacht aan een molenaar tegen geld of natura. De Heren van Brederode ontvingen dan een zestiende deel van wat er op de molen werd gemalen. Tevens verkreeg de molen het heerlijke recht (regalia) van molendwang. Hiermee had de molen het recht om de ingezetenen van de dorpen van een bepaald deel van het rechtsgebied van Brederode te verplichten hun koren op de molen in Santpoort te laten malen.

In gebruik
De huidige korenmolen De Zandhaas is in 1779 in gebruik genomen. Het is een achtkantige stellingmolen met een forse bedrijfsruimte. De molen wordt tegenwoordig draaiende gehouden door ambachtelijk molenaar Jos Kors. Een deel van de oude molenschuur is inmiddels verbouwd tot bezoekerscentrum. Onderin de molen is een leuke winkel met allerlei aan de molen verbonden producten te vinden.

'Traditie, ambacht en sprekende stenen. Levend erfgoed in Velsen’

Deel dit monument

Adres

Wustelaan 83, Santpoort-Noord

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Molen
Oorspronkelijke functie:
Korenmolen
Bouwperiode:
18de eeuw
Huidige functie:
Korenmolen
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Santpoort-Noord