Monument

Molen De Zwaan

Programma
Za

Adres

Enkweg 44, Voorst

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 14:30

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Deze achtkantige bovenkruiende stellingmolen uit 1740 is oorspronkelijk een pelmolen uit Uithuizen (Groningen). Hoe kwam deze molen in Voorst terecht? Hier was in 1894 al een moderne stoommaalderij aan de Enkweg gebouwd. Echter, deze maalderij maalde wel een gelijkmatige kwaliteit meel, maar hij was gecompliceerd en duur in gebruik vanwege de hoge brandstofkosten. Daarom besloot de toenmalige molenaar om toch weer met een ‘gewone’ molen te malen. Hij vond een exemplaar in Uithuizen. In 1904 werd deze molen in onderdelen per schip naar Voorst getransporteerd.

De molen is in 1976, na een broodnodige restauratie, vernoemd naar molenaarsdochter Zwaantje. In de jaren ’80 werd het echter niet meer rendabel om met de molen veevoeder te blijven malen. Dankzij stichting De Zwaan, die het onderhoud en beheer van de molen sindsdien op zich nam, is de molen nog steeds in goede staat en draaiende te bewonderen.

De hele molen kan vrij worden bezichtigd. Ook staat de molenaar graag voor u klaar voor een rondleiding of om u van alles over de molen te vertellen.

De molen is open van 10.00 uur tot 14.30 uur.

Levend Erfgoed

Deel dit monument

Adres

Enkweg 44, Voorst

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 14:30

Achtergrondinformatie

Type monument:
Molen
Oorspronkelijke functie:
Molen
Bouwperiode:
1740
Huidige functie:
Molen
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Voorst