Monument

Molen Havekes Mölle

Adres

Havekespad 13, Twello

In het kort

  • Molenwinkel
  • Rondleiding door molenaars

Praktische informatie

Bij de molen zijn een aantal parkeerplaatsen aanwezig

Achtergrond informatie uitklap icoon

De geschiedenis van deze plek is eeuwenoud. Vermoedelijk stond op deze plek al rond 1350 een molen. Deze eerste houten standerdmolen hoorde bij het landgoed Duistervoorde. In 1830 verkocht de toenmalige eigenaar van het landgoed de molen. De molen werd geveild en voor 11.020 gulden werd Jan Havekes de nieuwe eigenaar. Deze Jan Havekes, naar wie de molen vernoemd is, groeide op met het muldersvak. Zijn vader, Lucas Havekes, was al pachter geweest van dezelfde molen.

Stichting Behoud Havekes Mölle
De huidige korenmolen is gebouwd in 1898 omdat de oude molen te bouwvallig was geworden. In de tweede helft van de 20ste eeuw kwam de molen stil te staan vanwege de voortschrijdende industrialisatie. Dankzij de oprichting van de Stichting Behoud Havekes Mölle in 1982 en de hulp van vele vrijwilligers draait de molen sindsdien weer als vanouds.

Openstelling
De molen is te bezichtigen tot op de maalzolder. Bij voldoende wind wordt er graan gemalen. De molenaars, waarvan twee ook instructeur zijn, geven u graag uitleg. Op de begane grond van de molen is een molenwinkel, waar o.a. diverse meelsoorten en cake-mixen worden verkocht. Deze winkel is rolstoeltoegankelijk.

Wist je dat?

De wieken van een molen kunnen hard draaien als er wind is. Als er geen wind is, staan de wieken stil. De stand waarin de wieken stil gezet wordt, kan een betekenis hebben. Zo kan de molenaar aan iedere voorbijganger laten weten als er reden voor feest is - de vreugd stand - of als er juist iets verdrietigs gebeurd is - de rouw stand.

Deel dit monument

Adres

Havekespad 13, Twello

In het kort

  • Molenwinkel
  • Rondleiding door molenaars

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Praktische informatie

Bij de molen zijn een aantal parkeerplaatsen aanwezig

Achtergrond informatie

Type monument:
Molen
Oorspronkelijke functie:
Molen
Bouwperiode:
1898
Huidige functie:
Molen
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Twello