Monument

Molen ’t Haantje

Programma
Za

Adres

Korte Stammerdijk 17, Weesp

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Molen ’t Haantje is een in 1820 gebouwde, laatstelijk als korenmolen ingericht geweest zijnde wipmolen met stelling. Vanouds bepaalde de aan het Smal te Weesp gelegen molen, met name gezien vanuit het zuiden, in sterke mate het gezicht op de stad Weesp. Uit recent onderzoek blijkt dat ’t Haantje voor 1820 eerst in Amsterdam te hebben gestaan als marmerzaagmolen. Het lijkt de eerste als industriemolen gebouwde wip(stelling) molen te zijn. In Nederland zijn momenteel nog 3 wipstelling molens over, daarmee is ’t Haantje een uniek molen met zijn fraaie bijgebouwen. Helaas is het maalwerk van deze molen in het midden van de vorige eeuw gesloopt om de ruimte te gaan gebruiken als woonhuis.
In 2003 is de molen weer geheel gerestaureerd en sindsdien wordt deze door de bewoners van het onderliggende pand regelmatig gedraaid. Doordat de toegang tot het bovenhuis van de molen over particulier terrein geschied, is deze slechts sporadisch en vaak alleen op de Nationale Molendag en de Open Monumentendag te bezoeken.

www.molenhethaantje.nl

Levend Erfgoed

In 2001 is de bovenbouw van het Monument geheel nieuw gebouwd op de traditionele oude wijze. Dit omdat het bovenhuis dat al is gebouwd in de 17e eeuw en in Amsterdam heeft gestaan, geheel herbouwd waardoor de molen weer voor zeker 400 jaar behouden is.

In de tuin naast de molen is voor 1 van de woningen een bijzonder Zonnepaneel geplaatst, omdat de plaatsing aan de zuidkant op de woningen naast de molen niet mag vanwege de Monumenten status. Op deze wijze kan er toch bij een mooi monument bijdrage geleverd worden aan een duurzame manier van energie opwekking.

Deel dit monument

Adres

Korte Stammerdijk 17, Weesp

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Molen
Oorspronkelijke functie:
Korenmolen
Bouwperiode:
1820 op deze plaats in Weesp, daarvoor heeft hij als Molen de Haan gestaan in Amsterdam
Huidige functie:
Molen
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Weesp