Monument

De Oude Molen

Za
Zo

Adres

Oude Molensedijk 16a, Oudemolen

Openingstijden

za 10 sep. 11:00 - 17:00
zo 11 sep. 11:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Vrij gelegen, niet meer geheel complete bakstenen windkorenmolen uit (naar alle waarschijnlijkheid) 1845 en een – beschermenswaardig – bakstenen molenaarshuis uit 1897.

Conisch toelopende molenromp, opgetrokken in baksteen, met diverse over de romp verspreid aangebrachte rondboogvensters; de romp is met een kap gedekt. Stelling en wieken ontbreken. Inwendig zijn de bovenas, koningsspil, het volledige luiwerk, de trappen, alle zolders en balklagen in tact.

De molen heeft oudheidkundige waarde (naar alle waarschijnlijkheid 1845) en beschikt nog over een belangrijk deel van de inwendige oorspronkelijke technische voorzieningen die voor de uitoefening van de functie – het malen van graan – onontbeerlijk zijn; de algemene betekenis voor de geschiedenis van het historisch bedrijf alsmede voor die van de agrarische geschiedenis is als gevolg evident. De vrije ligging biedt de molen vanouds een goede windvang hetgeen de historische ensemblewaarde in belangrijke mate kenmerk t en ondersteunt. In het vlakke polderlandschap biedt de molen een opmerkelijk historisch herkenningspunt en karakteristieke belevingswaarden aan de streek terwijl dit beeld in nationaal opzicht symbolische betekenis en waarde vertegenwoordigt. Het nabij gelegen molenaarshuis (1897) bezit weliswaar zelfstandige monumentwaarde maar verleent aan de molen een karakteristiek complement waardoor een algemeen historisch sociaal-cultureel patroon van de nauwsluitende combinatie wonen/werken in één oogopslag tot uitdrukking wordt gebracht. Voor de geschiedenis van de molenbouw is de molen in zekere zin van bijzondere betekenis want het is het laatste voorbeeld van een ronde stenen windkorenmolen in het Westbrabantse kleipoldergebied. De nabijgelegen vroegere zeedijk voegt daar in historisch opzicht nog een duidelijke waarneembare waarde aan toe; in dit kader beschikt de molen over een nationaal monumentenbelang.

Bron:Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Deel dit monument

Adres

Oude Molensedijk 16a, Oudemolen

Openingstijden

za 10 sep. 11:00 - 17:00
zo 11 sep. 11:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Molen
Oorspronkelijke functie:
Malen van graan
Architect:
Molenmaker C. van Chaam,
Bouwperiode:
1845, afgebrand in 1849, opgebouwd in 1850
Huidige functie:
Malen van graan
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Oudemolen