Monument

Molen Wilpermolen

Programma
Za

Adres

Molenallee 12, Wilp

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Deze ronde grote stellingmolen is gebouwd als pel- en korenmolen. De molen verving de oude standerdmolen de Ploeg, die ca. 1 kilometer oostelijk aan de Molenallee stond. Boven de stelling bevindt zich een jaartalsteen met 1736 en een gebeeldhouwde wapensteen met de wapens Van Broeckhuysen-Van Lynden. Dit echtpaar, dat de eigenaar was van landgoed de Lathmer, gaf de opdracht tot de bouw van de molen. Bij de molen werd een muldershuis annex herberg gebouwd. De molen is rond 1767 herbouwd na een brand en is daarmee de oudste molen van de gemeente Voorst.

In 1985 kwam de Wilpermolen in eigendom van de Stichting Behoud Wilpermolen en nu zijn er 3 vrijwillige molenaars die regelmatig de molen draaiende houden. De Wilpermolen vervult ook de functie van ‘Huiskamer voor Posterenk’. De molenaars geven graag een rondleiding en vertellen over de geschiedenis en de werking van de Wilpermolen.

Levend Erfgoed

Wist je dat?

Alle molenaars al sinds de bouw van deze molen in 1736 hun namen in een houten balk hebben gekrast? Zo is er een prachtige tijdslijn ontstaan, waarbij elke molenaar zijn handschrift achtergelaten heeft.

Deel dit monument

Adres

Molenallee 12, Wilp

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Molen
Oorspronkelijke functie:
Molen
Bouwperiode:
1736
Huidige functie:
Molen
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Wilp