Monument

Moreau-orgel in de Sint-Janskerk

Adres

Achter de Kerk 1, Gouda

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Op deze open monumentendag biedt de Sint-Janskerk bezoekers een heel speciale gelegenheid, namelijk om het befaamde Moreau-orgel van binnen te bekijken. Het orgel dateert van 1732-1736 en kostte destijds een fortuin: 47.652 guldens, 19 stuivers, 8 penningen. De bouwer was de van oorsprong Vlaamse Jacob François Moreau. Het orgel kreeg 52 registers, te bedienen met een pedaal en drie klavieren met toetsen van ivoor en ebbenhout. Het orgelfront is uitgevoerd door de Goudse beeldsnijder Dirk van der Wagt en de schilders Quirijn van Brimen en Hendrik van den Heuvel. Rond de speeltafel is goudverf gebruikt.

In de loop der tijd heeft het orgel vele reparaties en aanpassingen ondergaan, maar het heeft altijd zijn barokke karakter behouden. Tot de bekendste bespelers van het orgel behoren de jongste zoon van Johann Sebastiaan Bach, Johann Christian, Camille Saint-Saëns en Albert Schweitzer.

Er is een route bedacht langs plekken die nog nooit voor het publiek zijn opengesteld! De start is buiten bij het kleine torendeurtje, waarna men over de torentrap naar de hoge orgelzolder loopt. Langs de werkplaats van de conservator van de Sint-Jan komt de route uit bij de achterkant van het grote kerkorgel, waar de duizenden orgelpijpen zijn te zien en te horen. Een verdieping lager is de balgenkamer te bekijken en – wanneer het niet te druk is – kan ook de speeltafel van het orgel worden bekeken, waarna men via de orgeltrap in de museumwinkel uitkomt.

De hoge orgelzolder is op zaterdag vrij toegankelijk. Om het interieur van de kerk met de Goudse Glazen te bezichtigen is de normale entree verschuldigd: met de Museumkaart, Rotterdampas en voor kinderen t/m 12 jaar is de entree gratis. De audiotour is inbegrepen bij de entree.

Deel dit monument

Adres

Achter de Kerk 1, Gouda

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
kerkorgel
Architect:
Jacob François Moreau
Bouwperiode:
1732-1736
Huidige functie:
kerkorgel
bekijk alle monumenten in
Gouda