Als je door Aardenburg rijdt, dan valt het meteen op dat dit stadje een rijke historie kent. De markante gebouwen ademen een rijk verleden uit en ook in het landschap zie je de resten van een rijk verleden terug.
Een jaar of vijftig geleden ontdekten wetenschappers dat Aardenburg een rijke archeologische locatie is. Het bleek dat de Romeinen er 2000 jaar geleden een castellum hebben gebouwd. Ofwel een legerkamp. De resten van dit legerkamp zijn opgegraven alsook een groot aantal Romeinse voorwerpen. Het legerkamp in Aardenburg was één van de legerkampen die de Noordelijke grens van het immense Romeinse Rijk moest verdedigen. Ook wel bekend als de Romeinse Limes. Langs deze gehele oude grens zijn veel overblijfselen in de grond bewaard gebleven en gevonden, waarmee de Limes het grootste archeologische monument van Nederland is. In 2021 werd deze Neder-Germaanse Limes, de officiële naam van dit deel van de grens, erkend als UNESCO Werelderfgoed.
In het splinter nieuwe museum laten wij je een stukje van deze bijzondere Romeinse geschiedenis zien. Kom met het hele gezin en ga op ontdekkingstocht door onze eigentijdse en interactieve tentoonstelling over Romeins Aardenburg. Verwacht geen vitrines vol objecten of eindeloos lange teksten. Dit is een museum waar je archeologie en geschiedenis beleefd en waar je iets kunt doen.
Ben je na een bezoek aan ons museum benieuwd wat er nog meer te ontdekken valt in Aardenburg? Boek dan vooral een rondleiding bij het Gidsengilde Aardenburg. Zij vertellen je meer over de onderbelichte maar toch bijzondere verhalen en gebeurtenissen in Aardenburg die nationale bekendheid verdienen. Kijk op onze website www.cultuurforumaardenburg.nl voor de mogelijkheden.
Gidsengilde Aardenburg
Op open monumentendag verzorgt het Gidsengilde Aardenburg twee wandelingen langs het erfgoed van de stad en brengt de historie van Aardenburg tot leven. Aardenburg is één van de oudste stadjes van Zeeland, in de wijde omgeving bekend als de Kikkerstad. De gids neemt je mee langs de voormalige middeleeuwse markt, de Sint Baafskerk (één van de oudste kerken van Nederland), de maquette van het Romeinse castellum,, de Kaaipoort met de Kikkerfontein, de Heilige Maria Hemelvaartkerk, Doopsgezinde kerk en vertelt over Romeinen, Vlaamse graven, Hollandse stadhouders, Tachtigjarige Oorlog, het Rampjaar 1672 en de Berenning, Tarzan, Onze-Lieve-Vrouw met de inktpot en nog veel meer. De wandeling start bij het Romeins archeologisch museum aan de Sint Bavostraat 3, aan de voet van de toren van de Sint Baafskerk.
Vertrektijd van de wandeling is ‘s morgens om 10.30 uur en ‘s middags om 14.30 uur en duurt +/- 2 uur. De deelname is gratis en aanmelden kan door een email te sturen naar [email protected].