Monument

Museum d’Ouwe School

Programma
Za
1 activiteit
Vrijwilligers van de historische vereniging geven u graag tussen 10.00 en 17.00 uur uitleg over de tentoongestelde collectie. Op de archeologiezolder is een vitrinekast gevuld met 'opgedoken' bodemvondsten van Marnix de Beer.

Adres

Dorpsstraat 150, Barendrecht

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

D’Ouwe School was vroeger een schoolgebouw met een bovenmeesterswoning. Het is gebouwd in het laatste decennium van de negentiende eeuw en bestaat uit verschillende delen, waardoor er verschillende hoekjes zijn ontstaan. Hierdoor staat u een spannende verrassingstocht te wachten door ons gebouw. D’Ouwe School is een van de 68 gemeentelijke Barendrechtse monumenten, daarnaast zijn er 17 rijksmonumenten en een archeologisch rijksmonument. D’Ouwe School staat midden in het gebied waar het beschermde dorpsgezicht van toepassing is, deze status is per 26 oktober 2009 verleend door een besluit van de gemeenteraad.

In de voormalige basisschool is de Historische Vereniging Barendrecht gevestigd welke op 13 december 1976 is opgericht met als doel:

  • het wekken van de belangstelling voor de plaatselijke en regionale geschiedenis;
  • het verzamelen van voorwerpen en documenten die betrekking hebben op de geschiedenis van Barendrecht en omgeving;
  • streven naar behoud van historisch belangwekkende gebouwen en delen van Barendrecht en omgeving;
  • het archiveren van gegevens van personen die in het verleden in Barendrecht gewoond hebben, o.a. ten behoeve van genealogisch onderzoek.

Om dit doel te bereiken zijn werkgroepen ingesteld. Zij beheren de aanwezige verzamelingen en breiden deze zo mogelijk uit en onderzoeken de geschiedenis van Barendrecht en omgeving en publiceren de resultaten hiervan. Zij regelen het tentoonstellen in d’Ouwe School, het beschikbaar stellen van voorwerpen en documenten, en geven desgevraagd informatie betreffende de geschiedenis van Barendrecht.

Deel dit monument

Adres

Dorpsstraat 150, Barendrecht

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Barendrecht