Monument

Museum Haarlem

Thema
Za
Zo
2 activiteiten

Adres

Groot Heiligland 47, Haarlem

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00
zo 15 sep. 12:00 - 17:00

Museum Haarlem en het ABC Architectuurcentrum zijn samen te vinden in een vleugel van het voormalig Sint Elisabeth’s of Groote Gasthuis. Het gasthuis werd hier in 1576 in het Minderbroederklooster gehuisvest nadat de gebouwen aan de Botermarkt bij de stadsbrand waren vernietigd. Het is niet bekend of er van het klooster nog iets over is. Het huidige complex dateert deels uit de 17de eeuw, maar is daarna meerdere malen ingrijpend gewijzigd. Zo is het hoofdgebouw aan de Gasthuisvest in 1871 gebouwd naar ontwerp van stadsarchitect J.E. van den Arend. Begin 20ste eeuw zijn verschillende vleugels toegevoegd, waaronder het gedeelte waarin het ABC en Museum Haarlem. Museum Haarlem is het stadsmuseum van Haarlem en Zuid-Kennemerland. Het museum vertelt het verhaal van de recente en de oude geschiedenis van de stad en haar omgeving.

De aangrenzende proveniershuisjes hebben ook ooit tot het Gasthuis behoord (Groot Heiligland 63 t/m 85). Uit de inkomsten van de verhuur van deze huisjes dekte onder meer de kosten van het Gasthuis. De huisjes zijn tussen 1608 en 1616 gebouwd en vormen een mooi voorbeeld van seriematig bouwen. Helaas zijn voor de uitbreiding van het Gasthuis in 1931 de huisjes, op de voorgevels na, afgebroken. Deze zorgen dan ook voor een uniek stukje historisch straatbeeld.

Wist je dat?

Vroeger op deze plek het Minderbroerdersklooster gevestigd was en dat hun klooster, na de reformatie, door het gemeentebestuur aan de regenten van het St. Elisabeths Gasthuis is gegeven? Het oude gasthuis aan het Verwulft was toen net afgebrand.

Deel dit monument

Adres

Groot Heiligland 47, Haarlem

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00
zo 15 sep. 12:00 - 17:00
bekijk alle monumenten in
Haarlem
Instagram
Hashtag #Visithaarlem