Monument

Museum IJsselstein

Programma
Za
Zo
Bezoek de tentoonstelling 'Verzamelde Mazen' en 'Kasteelheren' op diverse binnen- én buitenlocaties

Adres

Walkade 2-4, IJsselstein

Openingstijden

za 11 sep. 13:00 - 17:00
zo 12 sep. 13:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Museum IJsselstein (MIJ) wil het dichtbije bijzonder maken en het bijzondere dichtbij brengen. MIJ is dé plek waar IJsselstein en de wereld elkaar ontmoeten. Laat je leiden door de vaste opstelling waarin de nadruk ligt op de IJsselsteinse geschiedenis en laat je inspireren door de wisseltentoonstellingen waarin hedendaagse kunst en cultuur de boventoon voeren. MIJ toont spannende combinaties en verbindt verleden en heden aan actuele thema’s. Laat je verrassen bij MIJ.

Bij MIJ is een vast presentatie te zien van 3000 jaar wonen langs de Hollandse IJssel en daarnaast zijn er wisseltentoonstellingen met moderne en hedendaagse kunst.

Bijzondere exposities

In twee bijzondere tentoonstellingen stelt Museum IJsselstein het begrip erfgoed centraal. Lokale voorwerpen en herinneringen vertellen een veel breder verhaal: over onze samenleving toen & nu, over verzamelen en over wat de rol van een museum precies is.

Verzamelde Mazen – Collective Loopholes
In het museum onderzoekt een groep jonge, internationale kunstenaars verschillende kanten van Museum IJsselstein en haar collectie van IJsselsteins erfgoed. We kennen musea als instituten die verwerven, behouden, onderzoeken en presenteren. Ze verzamelen en verzamelen, en hun verzameling groeit en breidt zich in de loop van de tijd uit. Maar hoe komt een museum eigenlijk tot een collectie, wie onderhoudt deze collectie en wie vult deze aan? Is alles dat in een museum wordt bewaard automatisch een collectiestuk? Hoeveel plicht heeft een museum om ‘het echte’ verhaal te vertellen en wat is hierin de rol van fictie? Caz Egelie, Tim Hollander, Zwaantje Kurpershoek, Alina Lupu, Ruben Planting, Lisa Sudhibhasilp, Martha Thissen en Samantha Vlaming verkennen de antwoorden. Informatie over deze tentoonstelling en de deelnemende kunstenaars vind je hier.

Kasteelheren
Op verschillende locaties in de IJsselsteinse binnenstad zijn elementen uit de raamvertelling Kasteelheren te zien. De kasteelheren zijn vier edelen die de loop van de lokale geschiedenis bepaalden. Hun sporen zijn ook vandaag de dag nog duidelijk zichtbaar. Erfgoedkunstenaar Wim van Sijl geeft de verhalen een nieuwe lading met verschillende sculpturen van Henk van Rooij. Buitenexpositie Mensen, Stenen en Religie is te bekijken aan de voet van de Oude Nicolaaskerk, misschien wel het meest bijzondere kerkgebouw in Nederland. Drie belangrijke bouwstijlen – gotiek, renaissance en Amsterdamse school – zijn hier op unieke wijze verenigd. 700 jaar geleden viel de bouw van de kerk samen met het ontstaan van IJsselstein. Over de groei van de stad komt de bezoeker meer te weten in Vestingstad IJsselstein, op borden in het Molenplantsoen.

Audiotours

Als je geïnteresseerd bent in onze lokale geschiedenis dan is de audiotour ‘De Canon van IJsselstein’ iets voor jou. Er zijn twee versies: één voor volwassenen en één voor kinderen (met leuke quiz!). Ingesproken door Reageerman Fedor van Rossem. Download de audiotours gratis en bewonder de Canonwand in Museum IJsselstein.

Mijn monument is jouw monument

Deel dit monument

Adres

Walkade 2-4, IJsselstein

Openingstijden

za 11 sep. 13:00 - 17:00
zo 12 sep. 13:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Monument van ontspanning
Oorspronkelijke functie:
School
Huidige functie:
Museum
bekijk alle monumenten in
IJsselstein
Instagram
Hashtag #OMD2021