Monument

Nuis | Museum ’t Rieuw

Za

Adres

Oudeweg 15, Nuis

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Landbouw- en streekmuseum ’t Rieuw is sinds de heropening op 1 mei 2012 gevestigd in de gerestaureerde boerderij ten oosten van de Coendersborg. Daarvoor was het museum ondergebracht in de schuur van deze borg. Dit rijksmonument wordt in de volksmond de “Boerderij van Kimm” genoemd wordt. In 1986 werd de vereniging “Eevm Omkiekn” (even terugkijken) opgericht, die zich ten doel stelt om werktuigen en gereedschappen van gemengde boerenbedrijven uit het Zuidelijk Westerkwartier te bewaren. “Rieuw” (ook: raif, raive, reeuw of riw) is het streektaalwoord voor gereedschap.
De collectie bestaat uit gereedschappen, werktuigen en gebruiksvoorwerpen die tot in de jaren ’60 van de 20-ste op een boerderij werden gebruikt, niet alleen in het bedrijf maar ook in het huishouden. Er zijn enkele ambachtelijke werkplaatsen ingericht, zoals een smederij en een timmerwerkplaats, inclusief de bijbehorende gereedschappen.
In de tuin achter het museum een uitgebreide collectie gerestaureerde landbouwwerktuigen, vroeger allemaal getrokken door paarden.

Deel dit monument

Adres

Oudeweg 15, Nuis

Openingstijden

za 11 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Monument van ontspanning
bekijk alle monumenten in
Nuis
Instagram
Hashtag #