De Dorpskerk in Woubrugge is een markante verschijning. Prachtig gelegen aan de Woudwetering en van verre herkenbaar dankzij de twaalfkantige toren met slanke spits.
Deze Nederlands-hervormde kerk werd in 1652-1653 gebouwd naar ontwerp van architect Pieter Post. In 2014 is de kerk gerestaureerd, omdat de funderingspalen verrot waren. Het orgel is in 1794 gemaakt door J.J. Mitterreither.
Architect Pieter Post
Het kerkgebouw is ontworpen door de bekende hofarchitect Pieter Post (1608-1669). Hij heeft onder meer ook Paleis Huis ten Bosch, de Oostkerk in Middelburg en het stadhuis van Maastricht ontworpen. Het gebouw heeft de specifieke bouw van een koepelkerk zonder steunpilaren in de kerk. De gehele dakconstructie rust op de buitenmuren en de 16 zogenaamde steunberen.
Samen met haar ‘zusje’ de Nieuwe Kerk aan het Spui in Den Haag is dit de enige kerk in Nederland van dit type. Door deze geschiedenis en bouwwijze neemt het kerkgebouw een unieke plaats in en is niet voor niets een rijksmonument.
Laatste restauratie
In 2014 is de kerk grondig gerestaureerd. Door het aanbrengen van 64 palen bij de 16 steunberen is het verzakken van de kerk tot staan gebracht. Tevens is de vloer in de kerk gefundeerd, betegeld en van vloerverwarming voorzien.
Naast het feit dat de kerk zelf voor een groot deel de restauratie heeft gefinancierd, is ook van verschillende instanties subsidie verkregen.
Omdat ook de inwoners van Woubrugge in de volle breedte zich hebben ingezet en financieel hebben bijgedragen, mag de kerk zich met recht ‘Dorpskerk’ noemen.
Lees meer over het programma van de Open Monumentendagen in Kaag en Braassem op www.rondomkaagenbraassem.nl.