Fotograaf: Frans de Graaff
Monument

Oude en nieuwe moskee

Rondleidingen om 11 en 13 uur vanaf oude moskee

Adres

Bellavistastraat 30, Almelo

In het kort

  • De nieuwe moskee is meer dan een gebedshuis
  • Een groene moskee met warmtepomp, zonnepanelen en waterberging
  • Zowel de oude als de nieuwe moskee zijn te bezichtigen

Praktische informatie

Er zijn rondleidingen in het nieuwe gebouw om 11 en 13 uur
Beide gebouwen zijn de gehele dag te bezichtigen

Achtergrond informatie uitklap icoon

De nieuwe moskee aan de Bellavistastraat is naar verwachting in april 2023 klaar. Het enorme gebouw van drie verdiepingen wordt meer dan een gebedshuis voor moslims: diverse ruimtes zijn beschikbaar voor alle Almeloërs of Twentenaren, ongeacht religie of afkomst.

Omdat de huidige moskee Yunus Emre aan de Wierdensestraat/Bellavistastraat veel te klein werd, heeft men  in 2015 besloten tot de bouw van een nieuw, groter gebouw. De grond werd aangekocht en vier architectenbureaus maakten een ontwerp. Daarop kreeg het Duitse Architekturbüro Yilbirt de opdracht. Niet alleen op grond van het fraaie ontwerp, ook de compactheid speelde een rol. De moskee heeft straks twee minaretten van dertig meter hoog.

Aan de voorkant kun je je amper voorstellen dat deze nieuwe moskee zoveel verschillende ruimtes herbergt. Naast de enorme gebedsruimte met koepel op de tweede verdieping – bereikbaar met twee liften – zijn er leslokalen voor religieus onderwijs. Maar dat niet alleen, kinderen die het nodig hebben krijgen daar desgewenst ook bijscholing in Nederlands, rekenen en andere vakken. Ook niet-islamitische kinderen zijn welkom. Dat gebeurt nu ook al, maar in een zeer beperkte ruimte in de oude moskee. Ook zijn er lokalen voor workshops in bijvoorbeeld de Turkse keuken of kunst, alweer voor iedereen toegankelijk, ongeacht het geloof. Het bestuur van de moskee zoekt duidelijk de verbinding met de gemeenschap. Daarom ook zijn Almelose vrouwen welkom in de sportruimte voor vrouwen.

Turkse zoetigheden

De transparante entree komt uit op een patio waar straks het water van een fontein klatert. Naast deze hoofdingang komt rechts een bibliotheek met aparte ingang, die voor iedereen toegankelijk is. In de ruimte aan de andere kant van de entree kunnen mensen uit de buurt (of van verder weg) koffie of thee drinken met lekkere Turkse zoetigheden. Er wordt zelfs al gedacht aan een Turks ontbijt in het weekeinde.

Even groot als de gebedsruimte boven, met een balkon voor de vrouwen, is de multifunctionele ruimte op de begane grond. Die kan door iedereen gehuurd worden voor een feest, een tentoonstelling of andere activiteit. Ernaast ligt een grote keuken. De enige restrictie is: geen alcohol.

“Groene” moskee

De nieuwe moskee vangt regenwater op in twee ondergrondse bassins van elk tien kuub. Van hieruit wordt een vijver gevoed, de tuin besproeid en het overtollige water wordt afgevoerd naar de Aa, die vlakbij de moskee stroomt. Het dak krijgt zonnepanelen en warmtepompen zorgen voor de verwarming van het gebouw. Groener kan het pand niet zijn.

De huidige, veel kleinere moskee aan de Wierdensestraat/Bellavistastraat werd in 1974 gebouwd toen Almelo zo’n 1700 moslims telde, voornamelijk Turkse gastarbeiders en hun gezinnen. Inmiddels zijn het er zo’n 11.000. Niet meer uitsluitend Turken, maar ook Syriërs en Bosniërs. De moskee is  vernoemd naar de Turks soefi-dichter en mysticus Yunus Emre.

Wist je dat?

De "oude" moskee in 1974 de eerste moskee in Nederland was met een minaret?

Deel dit monument

Adres

Bellavistastraat 30, Almelo

In het kort

  • De nieuwe moskee is meer dan een gebedshuis
  • Een groene moskee met warmtepomp, zonnepanelen en waterberging
  • Zowel de oude als de nieuwe moskee zijn te bezichtigen

Praktische informatie

Er zijn rondleidingen in het nieuwe gebouw om 11 en 13 uur
Beide gebouwen zijn de gehele dag te bezichtigen

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Architect:
Yilbirt Architektur Büro (nieuwe moskee)
Bouwperiode:
1974 en 2022
Huidige functie:
moskee
bekijk alle monumenten in
Almelo