Monument

Noodwoning in Meeuwen

programma
Za

Adres

Kleibergsestraat 52A, Meeuwen

Openingstijden

za 12 sep. 13:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Eind 1944 komt de geallieerde opmars ten zuiden van de Bergsche Maas tot stilstand. Vanaf november 1944 wordt Meeuwen zwaar gebombardeerd en al snel tot ‘Sperrgebiet’ verklaard. Alle inwoners moeten direct vertrekken. Meeuwen blijft tot aan het einde van de oorlog verboden gebied. Wanneer alle dode dieren en niet-ontplofte bommen zijn opgeruimd, kunnen de bewoners pas eind juni 1945 weer terugkeren. In Meeuwen zijn 56 woningen totaal verwoest en een groot aantal is zwaar beschadigd.

De woningnood is enorm. Al snel worden houten en betonnen noodwoningen neergezet op basis van het Noodvolkshuisvestingsbesluit. Gemeenten die meer dan 20% van het woningbestand hebben verloren komen in aanmerking voor noodwoningen. Onder voorwaarde dat de noodwoningen niet langer dan tien jaar blijven staan, mag worden afgeweken van de gemeentelijke bouwvoorschriften.

In totaal zijn in het Land van Heusden en Altena ruim 400 ‘noodvoorzieningen’ gebouwd, waarvan 188 noodwoningen. De eerste betonnen noodwoning wordt neergezet naast het vernielde huis van de weduwe Schilders. Samen met haar zestienjarige zoon Anton kan zij hier in december ’45 intrekken. Ze zijn heel blij dat ze onderdak hebben en weer op zichzelf wonen. Heel comfortabel is het echter niet. De woningen zijn erg vochtig en als het hard vriest, worden ze ’s morgens wakker met bevroren lakens.

Na tien jaar kan Anton de noodwoning kopen voor 200 gulden en gebruikt hem als werkplaats en opslagruimte. Vele andere bunkers worden dan wel gesloopt. De bunker van Anton wordt prima onderhouden en na verloop van tijd omgebouwd tot garage. De keuken en het toilet verdwijnen en er komt een garagepoort in. De ramen worden voorzien van groene luiken.

De noodwoning is sinds 12-12-2012 te vinden direct achter de Witte Molen van Meeuwen.

Meer info bij Leen Crielaard: 0416-351806

leencrielaard@gmail.com

Leer Monument

Deel dit monument

Adres

Kleibergsestraat 52A, Meeuwen

Openingstijden

za 12 sep. 13:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Museum
Oorspronkelijke functie:
Noodwoning
Bouwperiode:
1945
Huidige functie:
Museum
bekijk alle monumenten in
Meeuwen
Instagram
Hashtag #