Monument

Openluchtzwembad De Houtvaart

Zo

Adres

Piet Heinstraat 12, Haarlem

Openingstijden

zo 12 sep. 11:30 - 17:00
Reserveren...

Achtergrond informatie uitklap icoon

De Houtvaart is een gemeentelijk zwembad dat gebouwd is in 1927. Het gebouw is een prachtig voorbeeld van de ver doorgevoerde kubistische stijl zoals die in Haarlem ten tijde van L.C. Dumont werd gerealiseerd en is een uniek voorbeeld van de Haarlemse gemeente-stijl. De architect, Pierre de Bordes, werd tevens geïnspireerd door Frank Loyd Wright. Invloeden zijn in de Houtvaart terug te vinden.  In Haarlem zijn veel van de toen gerealiseerde projecten in die gemeente-stijl van Dumont verdwenen. Met de nadrukkelijke architectonische aanwezigheid van dit sportcomplex werd het belang van het sporten voor de gezondheid van de mens onderstreept. In de oorspronkelijke opzet zwommen mannen en vrouwen gescheiden, er waren aparte toegangen en een in tweeën gedeeld hoofdbassin.

Aanvullende informatie voor uw bezoek

  • Uitstekende ventilatie door verblijf in de open lucht.
  • Reservering vooraf is noodzakelijk. Reserveringsbewijs tonen bij entree. (Smartphone of papier). Uw reserveringsbewijs is tevens uw toegangsitem. Zonder toegangsitem geen toegang.
  • Kom niet eerder dan 5 minuten voor de gereserveerde tijd. 10 minuten voor het eind van het elk tijdslot wordt het bad volledig ontruimd voor de nieuwe lichting bezoekers. Kom dus op tijd en niet aan het eind van uw tijdslot.
  • Er zijn medewerkers aanwezig die een toelichting kunnen geven bij de architectuur en het zwembad.
  • In verband met te weinig ruimte zijn er zijn geen groepsrondleidingen in de machinekamer en een kijkje onderlangs het bad. Er is géén gelegenheid tot zwemmen. In het bad zijn de richtlijnen van het RIVM voor zwembaden en het Monumentendagprotocol van toepassing. Zie https://sro.nl/veiligheid-en-hygiene-in-en-om-het-zwembad. Houdt 1,5 meter afstand. In het bad geldt zoveel mogelijk éénrichtingsverkeer. Er is géén gelegenheid om tussentijds even naar buiten en vervolgens  weer naar binnen te gaan. Uitstekende ventilatie door verblijf in de open lucht.

Deel dit monument

Adres

Piet Heinstraat 12, Haarlem

Openingstijden

zo 12 sep. 11:30 - 17:00
Reserveren

Achtergrond informatie

Type monument:
Monument van ontspanning
Oorspronkelijke functie:
Gemeentelijk zwembad
Bouwperiode:
1927
Huidige functie:
Openluchtzwembad
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Haarlem
Instagram
Hashtag #