Monument

Oud Katholieke Kerk

programma
Za
1 activiteit

Adres

Varkensmarkt 18, Culemborg

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Na de beeldenstorm in 1566 werd de rk Barbarakerk in 1578 toegewezen aan de gereformeerden. De katholieken beschikten echter over twee zogenaamde schuilkerken, waarvan één aan de Varkensmarkt.

In 1836 ontstond hier de huidige Oud-Katholieke Kerk, die gewijd werd aan de heilige Barbara en Antonius. Het betreft een zogenaamde rechthoekige zaalkerk. Dit vroege neogotiek. In het fraaie interieur bevinden zich prachtige kerkschatten: de belangrijkste interieuronderdelen zijn de eikenhouten communiebank, waarvan de balustrade uit drie delen bestaat. In het middenstuk is een kelk met de Hostie tussen cherubkopjes en druiventrossen gebeeldhouwd.

Op de rechtervleugel staan twee cherubs en een mand met druiven. Op de linker twee cherubs met een schenkkan. De eikenhouten preekstoel heeft een hoge, zeszijdige voet. En de op het hoofdaltaar zichtbare Crucifix met ivoren corpus, afkomstig van de zilvervloot van Piet Hein.

Tijdens Open Monumentendag is de Oude Katholieke kerk geopend en is er een boekenmarkt en is bij mooi weer ook de tuin geopend.

Leer monumenten geïnterpreteerd in de breedste zin van het woord.

Deel dit monument

Adres

Varkensmarkt 18, Culemborg

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Huidige functie:
Kerk
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Culemborg
Instagram
Hashtag #openmonumentendagculemborg