Monument

Oud-Katholieke Kerk

Za

Adres

Breedstraat 84, Enkhuizen

Openingstijden

za 14 sep. 11:00 - 16:00

De kerk dateert uit 1908. In de kerk is onder andere een 18-eeuwse communiebank en een 19e-eeuws secretaire-orgel te bewonderen. De communiebank van 1700 is gerestaureerd en in de originele kleuren geschilderd. De stijl is Lodewijk XIV. Boven het altaar bevindt zich een pelikaan die haar jongen besproeit met haar eigen bloed: symbool van de lijdende Christus.

De Oud-Katholieke parochie heeft als basis de twee ‘katholieke’ Enkhuizer parochies uit de Middeleeuwen. De bijbehorende parochiekerken (uit de 15e eeuw) bestaan nog steeds en domineren het stadsbeeld van Enkhuizen. Dit zijn de St. Gummaruskerk (nu Westerkerk genaamd) en de St.Pancratiuskerk (nu Zuiderkerk genaamd).

Nadat in 1572 Enkhuizen zich aansloot bij de Prins van Oranje, werden de parochiekerken toegewezen aan de ‘protestanten’ en moesten de ‘katholieken’ deze verlaten. Ook werden katholieke erediensten (in eerste instantie) verboden.
Daarom ‘kerkten’ de Enkhuizer katholieken vanaf 1572 in woonhuizen of “buiten de stad”.

Vanaf ongeveer 1633 werd door de katholieken een pakhuis aan de Breedstraat als kerk ingericht, gewijd aan H.Gummarus. Omdat deze (schuil)kerk niet alle gelovigen kon bevatten, werd omstreeks 1652 een tweede parochiekerk opgericht aan het Venedie, gewijd aan H.Pancratius. Deze laatst genoemde kerk werd in 1781 gesloten (en verkocht aan de Doopsgezinden) omdat voor deze parochie geen pastoor meer beschikbaar was. De parochie werd samengevoegd met die aan de Breedstraat.
Vanaf deze samenvoeging is de parochiekerk aan de Breedstraat gewijd aan beide heiligen, St.Gummarus en St. Pancratius.

Deel dit monument

Adres

Breedstraat 84, Enkhuizen

Openingstijden

za 14 sep. 11:00 - 16:00
bekijk alle monumenten in
Enkhuizen
Instagram
Hashtag #OMDEnkhuizen2019