Tot in de negentiende eeuw werd in Doorn begraven op het kerkhof rond de Maartenskerk en op de begraafplaats aan de Kampweg. Maar in 1870 bleek deze begraafplaats te klein en een uitbreiding was niet mogelijk gezien de regels die indertijd golden voor de aanleg of uitbreiding van een begraafplaats. De oplossing vond de gemeente in de aanleg van een algemene begraafplaats aan de Amersfoortseweg. Het kocht voor het bedrag van 810 gulden een bosperceel van douairière Munter van Doorn. In 1872 was deze begraafplaats gereed. De begraafplaats aan de Kampweg werd niet meer gebruikt en zou in 1904 geruimd worden. Op de plek werd in 1909 de tweede kerk van de Gereformeerde Gemeente in Doorn gebouwd. Aanvankelijk lag de nieuwe begraafplaats helemaal buiten de bebouwde kom, maar intussen heeft de bebouwing deze plek ingehaald.
Oorspronkelijk was het een perceel eikenbos, nu nog staan er een aantal monumentale eiken uit die tijd. De Doornse timmerman Jan Koudijs kreeg opdracht een bestek met tekening te maken voor een lijkenhuisje. De gemeenteraad keurde het ontwerp en de begroting van 1387 gulden goed en gunde Koudijs zelf de bouwopdracht. Het baarhuisje werd in de zomer van 1873 opgeleverd. Het gebouw heeft een neogotische stijl.
De begraafplaats is aangelegd in Engelse landschapsstijl. Vanaf ingang leidt een middenas met verschillende afbuigende paden tot een van oorsprong symmetrische opzet. In de oorspronkelijk aanleg werden veel loofbomen gebruikt, maar in de noordelijke uitbreiding van 1890 en de uitbreiding van 1910 werd meer coniferen gebruikt. De (onbekende) architect wilde in ieder geval dat de bezoekers van de begraafplaats in stemmige sfeer konden rondwandelen. Het laatste deel is aangekocht in 1936. Na 1957 zijn hier geen nieuwe graven meer uitgegeven. Pas in 1994 is de gehele begraafplaats in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Wat veel verrassingen opleverde. De Oorlogsgravenstichting onderhoudt één graf van een soldaat die in 1940 gesneuveld is.
Is een begraafplaats eng of saai? Maak de rondwandeling en ervaar de rijke geschiedenis van Doorns inwoners. U volgt de kleine groene genummerde paaltjes met R4m. Dit betekent ‘Route 4 mei’. U start aan de rechterzijde van de begraafplaats. Het 1e paaltje staat achter de bank (rechterpad). Volg het pijltje op het paaltje. Op de gedownloade en op de bij de ingang gratis uitgereikte routebeschrijving wordt elk nummer toegelicht. Veel van de graven hebben bijzondere kenmerken met oog voor detail. Bijvoorbeeld een Davidsster en kruis op een graf, of prachtige hek/kettingwerken. Neem de tijd om deze details goed te bekijken. Afhankelijk van uw interesses duurt de hele wandeling een klein uur en ze wordt op eigen gelegenheid gemaakt.