Monument

Oude Begraafplaats

Za

Adres

Bergweg 21-23, Zeist

In het kort

 • Expositie in het poortgebouw.
 • 11:00 uur: onthulling Herdenkingssteen door wethouder Fluitman.
 • Vanaf 13:00 uur: doorlopend rondleidingen op maat.

Openingstijden

za 12 sep. 11:00 - 16:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Eeuwenlang wordt men rond en in de kerk begraven. Begraven buiten stad en dorp is enkel bestemd voor misdadigers en ongedoopte kinderen. Tegen het einde van de 18e eeuw gaan er steeds meer stemmen op om voortaan buiten de bebouwde kom te begraven. Dat scheelt verzakkende vloeren in de kerken, het stinkt minder en het is hygiënischer. Toch duurt het tot 1829 voordat koning Willem I een verbod uitvaardigt op begraven in de kerk.

In Zeist leidt dat tot de aanleg van de Oude begraafplaats op een plek die destijds volledig buiten de bebouwing ligt. Tot in de jaren 60 van de 20e eeuw is hier begraven. In vak A liggen grafkelders van belangrijke buitenplaatseigenaren als Huydecoper en Pauw van Wieldrecht. Maar ook de dames Walkart, Johannes Montauban en Willem Pijper hebben hier hun laatste rustplaats.

De tekst op het poortgebouw verwijst naar het standsverschil in het aardse leven dat bij de dood wordt weggenomen: “De kleine en de groote is daar en de knecht vrij van zijnen heer.” Een leerzame gedachte… Het linkerdeel van het poortgebouw is tot 1898 doodgravershuis. Daarna jarenlang een wachtkamer en nu vergadert de stichting Oude Begraafplaats er. Het rechterdeel heeft gefungeerd als baarhuis en is nu expositieruimte met een ‘baar’ als prominent meubelstuk.

De gevel van het poortgebouw bevat allerlei symbolen: een staartbijtende slang (cyclus van leven en dood), omlaag gerichte brandende fakkels (gedoofd leven en tegelijkertijd wederopstanding), een gevleugelde zandloper (de tijd vliegt) en vlinders (onsterfelijke ziel). In de poort bevinden zich drie offerblokken van de drie Zeister armencolleges. Let op het fossiel van een slakje rechtsvoor op het linkerblok.

Om 11:00 onthult wethouder Fluitman een Herdenkingssteen voor de overledenen van eenvoudige komaf. Vanaf 13:00 uur zijn er doorlopend rondleidingen op maat voor iedereen die meer wil weten over deze bijzondere plek.

Wist u dat u ook buiten Open Monumentendag van harte welkom bent? Het hek is dagelijks voor u geopend. Ook als u tijdens uw lunchpauze wilt genieten van deze oase van rust.

In het baarhuis is plek voor maximaal 4 bezoekers tegelijk. Buiten op de begraafplaats is voldoende ruimte. Ook voor dit monument gelden de Coronamaatregelen:

 • Blijf thuis bij klachten (hoesten, koorts, loopneus, keelpijn).
 • Hoest en nies uitsluitend in de elleboog.
 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Volg instructies van de medewerkers op locatie.
 • Gebruik de handgel op locatie om uw handen schoon te maken.

Zo zorgen we samen voor een veilig verloop van Open Monumentendag.

Leermonument

Wist je dat?

Wist u dat u ook buiten Monumentendag van harte welkom bent op de begraafplaats? Het hek is dagelijks voor u geopend.

Deel dit monument

Adres

Bergweg 21-23, Zeist

In het kort

 • Expositie in het poortgebouw.
 • 11:00 uur: onthulling Herdenkingssteen door wethouder Fluitman.
 • Vanaf 13:00 uur: doorlopend rondleidingen op maat.

Openingstijden

za 12 sep. 11:00 - 16:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Monumentaal groen
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Zeist
Instagram
Hashtag #