Monument

Oude Kerk

Za

Adres

Herenstraat 77, Voorburg

Openingstijden

za 10 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Rond 1200 werd de Oude of Martinikerk opgetrokken in romaanse rondbogenstijl. Oorspronkelijk was het een smal zaalkerkje dat voornamelijk in de 16de eeuw werd verbreed en vergroot tot zijn huidige vorm. Het geheel heeft nu een laatgotische uitstraling. De vroeg-18de eeuwse Coemanskamer en het entreeportaal uit 1765 zijn in de Lodewijkstijl uitgevoerd.

Het was bouwheer Dirk van Voorburgh die kort na 1200 op het hoogste punt van een strandwal een stenen kerkje gewijd aan Sint Martinus liet neerzetten. Nog enkele kloostermoppen uit deze tijd herinneren hieraan. Vele rijke families van Voorburg hebben bijgedragen aan de uitbreiding of verfraaiing van deze kerk zoals prinses Marianne, die op 38-jarige leeftijd in Voorburg kwam wonen. Zij ging hier naar de kerk. Zij heeft het orgel uit 1879 geschonken.

De twintig meter hoge torenspits op deze kerk werd gebouwd in de tweede helft van de 15de eeuw en gedekt met leien. Torens waren oorspronkelijk blikvangers en oriëntatiepunten van een stad maar dienden ook als uitkijkpost ter verdediging van de stad. In de kerktoren werden klokken opgehangen en de torenspits versierd met een symbool zoals een weerhaan, een zwaan of een kruis. Op deze spits staat een leeuw. Dit is mogelijk een verwijzing naar het geslacht van Alkemade, Kerstant en Alckemade, welke in de 15de eeuw bijdroeg aan de totstandkoming van de toren.

Deel dit monument

Adres

Herenstraat 77, Voorburg

Openingstijden

za 10 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Voorburg