Monument

Oude Stadhuis

programma
Za
Zo
Gratis bezichtigen tijdens de open Monumentendagen

Adres

Grote Markt 1, Bergen op Zoom

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 16:30
zo 13 sep. 10:00 - 16:30

Achtergrond informatie uitklap icoon

De ooit 3 verschillende middeleeuwse panden ‘Den Oliphant’, ‘het Schepenhuijs’ en ‘Den Leeuwenborch’ aan de noordzijde van de Grote Markt staan tezamen bekend als het Stadhuis van Bergen op Zoom.

Gelegen aan de Grote Markt van Bergen op Zoom is het Oude Stadhuis een opvallend gebouw. Het zeventiende-eeuwse monument met de ontelbare kleine ruitjes eist onmiddellijk de aandacht op. Een massief stenen trap verschaft toegang tot de imposante ontvangsthal waarbij de zware deur met een klap achter je in het slot valt.

Eenmaal gewend aan het donkere interieur, is het niet moeilijk een voorstelling te maken van knetterende haarden, schemerige gangen en geroezemoes van voormalige bestuurders die zich hier bezighielden met politieke kwesties. De geur van boenwas, de uitgesleten traptreden en namen als ‘Schepenkamer’ en ‘Rentmeesterkamer’, versterken de indruk dat er op deze plek historische gebeurtenissen plaatsvonden. De gewichtige en intieme sfeer van Het Oude Stadhuis kan de juiste toon zijn voor een vergadering, bijeenkomst of presentatie.

Het gebouw herbergt de geschiedenis van de rechtspraak, de handel en de politiek zoals deze ooit in de stad is gevoerd en bedreven. Een rondleiding door dit fascinerende monument neemt u mee op een tocht door de middeleeuwse geschiedenis maar laat ook de sporen van de 2e wereldoorlog zien en het ontstaan van de naoorlogse ‘Vastenavend’ zoals het carnavalsfeest liefkozend wordt genoemd door de Bergenaren. Waarnaar verwijst de spreuk op de gevel? Wat doet die tegel in het straatwerk voor het bordes? Wie is de man die gebeeldhouwd naast het gebouw staat?

Deel dit monument

Adres

Grote Markt 1, Bergen op Zoom

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 16:30
zo 13 sep. 10:00 - 16:30

Achtergrond informatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Stadshuis
Bouwperiode:
1398-1403
Huidige functie:
Stadshuis met trouwzaal, vergaderruimtes en raadszaal
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Bergen op Zoom
Instagram
Hashtag #