Fotograaf: Nico Holdermans
Monument

Oudheidskamer en atelier Archeologie

Programma
Za
1 activiteit
In de Oudheidskamer is een boeiende expositie te zien over "25 jaar Historische Vereniging Ouderkerck op d'IJssel". De Stichting Archeologie Krimpenerwaard geeft informatie over haar werkzaamheden. Er kan een vaartocht over de Hollandsche IJssel gemaakt worden met historische schepen.

Adres

Dorpsstraat 19, Ouderkerk aan den IJssel

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De Oudheidskamer is gevestigd in een van de oudste panden van Ouderkerk aan den IJssel. Het huis is vermoedelijk vóór 1494 gebouwd. Het heeft een puntgevel. In de gevel is een anker aangebracht, dat een van de fraaiste is van de Dorpsstraat. Het is een gaffelvormig anker met gekrulde uiteinden, dat waarschijnlijk dateert uit het midden van de 16de eeuw. Diverse bedrijven hebben in de loop van de tijden gebruik gemaakt van dit pand. Nu is de Oudheidskamer van de Historische Vereniging Ouderkerck op d’IJssel er gevestigd en het atelier van de Stichting Archeologie Krimpenerwaard (SAK).

In de Oudheidskamer is van 10 tot 17 uur een boeiende expositie te zien over “25 jaar Historische Vereniging Ouderkerck op d’IJssel”. Vanaf de Oudheidskamer kan er een wandeling door het oude centrum van Ouderkerk aan den IJssel gemaakt worden a.d.h.v. een boekje met informatie over de monumenten en de bewoners ervan. Dit boekje is voor € 2,- te verkrijgen in de Oudheidskamer.

De Stichting Archeologie Krimpenerwaard laat van 10 tot 17 uur de volgende activiteiten in haar atelier zien:

– Presentatie van de belangrijkste archeologische vondsten in onze vitrines;
– Doorlopende diapresentatie over onze archeologische werkzaamheden;
– Fotopresentatie van de vondsten van de opgraving aan de Dorpsstraat;
– Uitstalling van algemeen opgegraven vondsten;
– Zoeken met een metaaldetector naar metalen voorwerpen op de locatie van het oude Raadhuis aan de Dorpsstraat (weersafhankelijk!)

 

Er kan een vaartocht gemaakt worden met een van de historische schepen die van 10.00 tot 17.00 uur tussen Ouderkerk aan den IJssel, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouderak varen. Een folder met vertrek- en aanlegplaatsen, tijden en te bezoeken monumenten is in de Oudheidskamer te verkrijgen.

 

Levend Erfgoed

Het pand is in gebruik voor het levend houden van de Ouderkerkse historie.

Wist je dat?

Wanneer begonnen is om vanaf de oevers van de IJssel ter plaatse van Ouderkerk de wildernis te ontginnen is onbekend, dit zal hoogstwaarschijnlijk in het begin van de 12e eeuw zijn geweest. Het oudste huis is hier het ambachtshuis, respectievelijk veerhuis, rechthuis en herberg, nu Dorpsstraat 17. Naast dit eerste huis is binnendijks de oudste kern van het dorp ontstaan. Dorpsstraat 19, pal naast het ambachtshuis, wordt al in 1494 vermeld en behoort tot de oudste huizen van Ouderkerk.

Deel dit monument

Adres

Dorpsstraat 19, Ouderkerk aan den IJssel

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Woonhuis
Oorspronkelijke functie:
Winkel met woning
Bouwperiode:
15e eeuw
Huidige functie:
Oudheidskamer en atelier Archeologie
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Ouderkerk aan den IJssel