Monument

Overtuin Bisdom van Vliet

Programma
Za
Zo
1 activiteit
Tegenover museum Paulina Bisdom van Vliet ligt de Overtuin. Dit historisch park in Engelse landschapsstijl is in de volksmond beter bekend als het Haastrechtse Bos.

Adres

Hoogstraat 166tegenover, Haastrecht

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00
zo 10 sep. 10:00 - 17:00

Praktische informatie

Het park is openbaar en vrij toegankelijk. Ook honden zijn welkom, mits aangelijnd.

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De tuin is vanwege de Hoogstraat gescheiden van het huis Bisdom van Vliet. Na de aanleg van de provinciale weg in de jaren dertig is het hek onderaan het talud van de weg geplaatst. Rond 1980 is het park uitgebreid met een stuk bos.

De tuin in zijn huidige vorm dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw. Evenals toen is er vanuit het museum zicht op een vijver, de beek en een bomenlaan. De oorspronkelijke notenbomenlaan aan de westzijde is in de loop van de tijd grotendeels vervangen door kastanjes. Telkens kwamen er in de Overtuin aanvullingen. Zo was er een prieel-theehuis en een zogenaamde folly, de grot op een eiland. Het theehuis is helaas verdwenen en de grot vervallen tot een ruïne.

Het praalgraf van Paulina is alleen al een bezoek waard. Bekijkt u dan ook even het graf van haar hond Nora. Sinds 2015 is de Stichting Overtuin Bisdom van Vliet actief. Ze is hard op weg om de tuin in 2023, het honderdste sterfjaar van Paulina Bisdom van Vliet, weer in oude luister hersteld te hebben. Zowel de tuin als de objecten in de tuin zijn rijksmonumenten. Vrij toegankelijk. Een folder is verkrijgbaar in het Koetshuis naast het museum.

 

 

Levend Erfgoed

Wist je dat?

Bij een wandeling geniet u van verrassende doorkijkjes, de 18e-eeuwse tuinbeelden Hercules en Neptunus van Jan van Logteren en van fraai aangelegde elementen. Naar Engels voorbeeld staan verspreid in de Overtuin bankjes, voorzien van het wapen van Bisdom van Vliet en een tekstplaatje. Om even te gaan zitten en geplaatst ter herinnering aan iemand of aan een speciale gelegenheid.

Deel dit monument

Adres

Hoogstraat 166tegenover, Haastrecht

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 17:00
zo 10 sep. 10:00 - 17:00

Praktische informatie

Het park is openbaar en vrij toegankelijk. Ook honden zijn welkom, mits aangelijnd.

Achtergrondinformatie

Type monument:
Monumentaal groen
Oorspronkelijke functie:
Tuin bij woonhuis
Bouwperiode:
19de eeuw
Huidige functie:
Park
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Haastrecht