Monument

Penitentiaire inrichting De Kruisberg

programma
Za
Zo

Adres

Klootsemastraat 1, Doetinchem

Openingstijden

za 12 sep. 10:30 - 16:30
zo 13 sep. 10:00 - 16:30

Achtergrond informatie uitklap icoon

De geschiedenis van De Kruisberg begon in het jaar 1470, toen de nonnen van het klooster Sion een groot houten kruis op de “berg” plaatsten. In de archieven is van de eeuwen daarna weinig te vinden. Pas in 1693 wordt er geregistreerd dat dhr. Baackman en mevr. Anna van Wildenraath De Kruisberg in eigendom hebben. Toen was het niets meer dan een boerderij met een aangebouwde herenkamer. Het middelste gedeelte van de huidige bebouwing, incl. de grachten, zijn het oudst en tussen 1720 en 1740 gebouwd en aangelegd. De jaren daarna is De Kruisberg door enkele vooraanstaande families bewoond geweest tot in 1795 de Franse tijd aanbrak en het huis gebruikt werd als militair hospitaal. Na de Franse tijd is het huis weer permanent bewoond. In 1863 is De Kruisberg geveild en het omgrachte herenhuis incl. 25 hectare werd aangekocht door het rijk. Dit betekende het einde van De Kruisberg als landhuis en het begin van een lange geschiedenis als jeugdgevangenis, opvoedingsgesticht en met korte andere bestemmingen. In 1899 werd er aan de oostzijde van het bestaande gebouw een nieuwe vleugel van drie bouwlagen gerealiseerd naar ontwerp van Willem Cornelis Metzelaar.  Dit verblijfsgebouw wordt ook wel ‘de flat genoemd’, hier heeft sinds 2019 Kunstenaarsnetwerk Het WEB haar onderkomen.

Expositie het WEB
Tijdens de Open Monumentendagen is er  in ‘de flat’ een prachtige expositie te zien met de titel “De Kruisberg, een reis door de tijd”.
Voor deze expositie hebben 27 kunstenaars zich laten inspireren door de rijke historie van de Kruisberg. Door middel van pijlen op de grond wordt een looprichting aangegeven en er wordt gezorgd dat er een beperkt aantal bezoekers tegelijk in het gebouw is. Hiermee voldoen wij aan de door het RIVM gestelde veiligheidseisen. Door de coronacrisis waren de kunstenaars aan huis gekluisterd en waren daardoor extra productief. Laat u verrassen door een grote verscheidenheid aan kunstwerken! Wij zijn zaterdag en zondag geopend.

Doetinchem Herdenkt
Stichting Doetinchem Herdenkt neemt deel aan de Open Monumentendag op zondag 13 september van 10.00 tot 16.00 uur. Dan kan een bezoek gebracht worden aan de voormalige gevangenis in de Kruisberg. Van 1 september 1944 t/m 27 maart 1945 was het een gevangenis van de Duitse Sicherheitsdienst. Er zaten honderden verzetsmensen en geallieerde militairen opgesloten. Op de OMD kan de op authentieke wijze ingerichte cel van de Doetinchemse verzetsvrouw Iet Gerritsen worden bezocht. Daar wordt haar verhaal verteld. Ook kan de luchtplaats worden bekeken waar de gevangenen vijf minuten per dag hun rondjes mochten lopen. Na de bevrijding zaten er 1300 NSB’ers en andere tot ‘fout’ bestempelde Nederlanders opgesloten.

Tevens is in een vleugel van het gebouw de unieke expositie van oorlogsfoto’s te zien van de Doetinchemse amateurfotograaf Jan Massink, indertijd docent aan het Gemeentelijk Lyceum. Verder zijn in één van de cellen de foto’s te zien en de verhalen te lezen van de 71 mannen uit De Kruisberg die zijn gefusilleerd. Op 2 maart 1945 werden 46 van hen naar het Rademakersbroek bij Varsseveld gebracht om daar door een Duits vuurpeloton te worden geëxecuteerd als represaille voor de moord op vier Duitse militairen door de Aaltense verzetsgroep De Bark. Zes dagen later trof 25 andere Kruisberggevangenen hetzelfde lot bij de Woeste Hoeve als vergelding op de aanslag op SS-Polizeichef Rauter.

Kruisberg Kunstzondag
In het Paviljoen in De Kruisberg is op 13 september de Kruisberg Kunstzondag waarbij bezoekers welkom zijn in  de ateliers van kunstenaars, in voormalige cellen. Ook De Kunstcipier, de gezamenlijke expositieruimte, is ingericht met een gevarieerd kleurrijk kunstaanbod. Volg de wegwijsbordjes en laat je verrassen!

Zomer event Kruisberg
Zondag 13 september vindt er op het terrein ook een heerlijk event voor het hele gezin plaats. Er zijn allerlei workshops op het gebied van ontspanning, zoals een meditatieve stiltewandeling door de Kruisbergse bossen, kinderyoga en Qigong. Meld je aan en kom genieten!

www.facebook.com/kruisbergbruist

www.hetwebdoetinchem.nl
https://doetinchemherdenkt.nl

 

Leermonument

Deel dit monument

Adres

Klootsemastraat 1, Doetinchem

Openingstijden

za 12 sep. 10:30 - 16:30
zo 13 sep. 10:00 - 16:30

Achtergrond informatie

Type monument:
Openbaar gebouw
bekijk alle monumenten in
Doetinchem
Instagram
Hashtag #