Monument

Raadhuis Zandvoort

Programma
Za
Zo
1 activiteit

Adres

Raadhuisplein 16, Zandvoort

In het kort

  • Het melodische klokkenspel in de toren boven de ingang van het raadhuis. Als de klok op het hele uur slaat hoort u een prachtige melodie welke gespeeld wordt door 18 bellen (een Carillon).
  • Het raadhuis is vrijwel geheel symmetrisch van opzet.

Openingstijden

za 9 sep. 11:00 - 17:00
zo 10 sep. 11:00 - 17:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Het oude raadhuis in de Kerkstraat

Het raadhuis van Zandvoort heeft niet altijd op de huidige locatie bevonden. Voor het uitvoeren van de gemeentelijke werkzaamheden, huurde de gemeente Zandvoort ruimte in hotel Driehuizen, aan de kop van de Kerkstraat, één van Zandvoorts oudste straten.

Toen het daar te druk werd, bouwde men in 1873 een nieuw raadhuis op de plaats wat nu Kerkstraat 19 is. In het begin van de 20e eeuw groeide Zandvoort in snel tempo uit van vissersdorp tot badplaats en het raadhuis werd al spoedig te klein om de verschillende takken van dienst te kunnen huisvesten.

Eerste steen

In december 1911 was de 1ste steenlegging en op 3 september 1912 werd het raadhuis officieel geopend door burgemeester Beeckman. Tegen betaling van f 0,25 kon men op 6 september 1912 het raadhuis bezichtigen, de opbrengst ging naar het Burgerlijk Armbestuur.

Op 8 september was het raadhuis kosteloos te bezichtigen. De officiële in gebruik namen (25 september) was tijdens de toen gehouden raadsvergadering.

Architectonisch ontwerp met zeemotieven

Gemeentearchitect Joh. Jansen, die meer in Zandvoort ontworpen heeft, voor onder andere de sociale woningbouw van de jaren ’20, kreeg in 1909 de opdracht een ontwerp te maken voor het nieuwe Raadhuis met daarin tevens een politiebureau en voor een conciërgewoning aan de westzijde.

Met de bouw was een bedrag gemoeid van ƒ 55.500,- (€ 25.185,-). Aannemer Kauk en Bierboom te Haarlem voerde de bouw uit en het beeldhouwwerk, gebaseerd op zee motieven is gemaakt door de bekende ‘Haarlemse beeldhouwer G. Veldhuis.

Voorkant van het raadhuis

Het vlindervormige gebouw kent twee verdiepingen met een zolder en heeft een schilddak met aankapping en leistenen in Maasdekking. De voor- en zijgevels van het gebouw zijn representatief van opzet terwijl de achtergevel sober is opgetrokken. Bij de voorzijde ligt de nadruk op de in Lodewijk XV-stijl gedecoreerde, in zandsteen uitgevoerde middenpartij met bordes dat bereikbaar is via twee trappen.

Als bewaarders liggen twee bewerkte stenen leeuwen aan de beide zijden van de trap en houden het wapen van Nederland vast. Aan de buitenzijde, tegen het bordes, geflankeerd door het Zandvoorts wapen is de spreuk “Trekt u niet aen wat yeder secht  maer doet dat billijk is en recht A.D MCMXII (1912)”.

Het bordes geeft toegang tot de hoofdingang op de eerste etage. De zware deur met gebeeldhouwde naald, is voorzien van koperen kloppers en wordt overwelfd door een gebogen deurkalf, gebeeldhouwd met zee-attributen daarboven een antiek bovenlicht met aan beide zijde een lantaarn. Het bovengedeelte draagt het wapen van Zandvoort in lazuur en goud, geflankeerd door twee grote vissen, een neptunusdrietand verheft zich in het midden achter de groepering.

Deel dit monument

Adres

Raadhuisplein 16, Zandvoort

In het kort

  • Het melodische klokkenspel in de toren boven de ingang van het raadhuis. Als de klok op het hele uur slaat hoort u een prachtige melodie welke gespeeld wordt door 18 bellen (een Carillon).
  • Het raadhuis is vrijwel geheel symmetrisch van opzet.

Openingstijden

za 9 sep. 11:00 - 17:00
zo 10 sep. 11:00 - 17:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Gemeentehuis
Architect:
gemeente-architect Johannes Jansen
Bouwperiode:
1911
Huidige functie:
Gemeentehuis
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Zandvoort