Het (monumentale) kerkje is het oudste kerkgebouw van Oude Wetering. Het is vermoedelijk in 1645 gesticht. De kosterswoning Kerkstraat 40 is eveneens een rijksmonument. De tegen de kerk aangebouwde woning Kerkstraat 42 is gemeentelijk monument.
De remonstrantse kerk was het type schuurkerk, een zogenaamde schuilkerk omdat het als bedehuis van een officieel verboden geloofsgemeenschap (de Remonstranten) niet vanaf de openbare weg herkenbaar mocht zijn. Voor de kerk stond daaraan vast gebouwd een bescheiden pastorie, waarvan de fundamenten bij de jongste restauratie (1979) zijn blootgelegd. In 1819 is de pastorie afgebroken, de kerk verlengd en er is een front gemaakt. Het empire-ingangsportaaltje met daarboven een rondboogvenster en rozet en de vierkante zijramen kwamen toen tot stand.
De geschiedenis van de vrijzinnig protestantse geloofsgemeenschap in Oude Wetering gaat terug tot circa 1630. In 1632 kreeg Oude Wetering haar eerste Remonstrantse predikant. In de kerk staat een orgel dat in 1841 is gebouwd door J. Gabry uit Gouda. Het is nagenoeg het enige exemplaar dat gaaf bewaard is gebleven van deze destijds vrij bekende orgelbouwer.
Meer over het Open Monumentendag programma in Kaag en Braassem, is te vinden op www.rondomkaagenbraassem.nl.