Monument

Bio Vakantieoord

Programma
Za
Zo
1 activiteit
Een uniek rijksmonument in de bossen van Arnhem

Adres

Wekeromseweg 8, Arnhem

In het kort

  • Kinderspeurtocht
  • Zaterdag: live muziek door Arnhem Sinfonietta en gedichten van Marieke Woltersom
  • Zaterdag en zondag: lezingen door historicus Wim Lavooij

Openingstijden

za 11 sep. 11:00 - 16:00
zo 12 sep. 11:00 - 16:00

Praktische informatie

Rondleidingen: doorlopend
Lezingen: zaterdag en zondag 11.00, 13.00 en 15.00 uur
Mini-expositie over de bouw en het gebruik van het revalidatieoord

Achtergrond informatie uitklap icoon

Het Bio Vakantieoord is een vakantiepark voor gezinnen met een meervoudig gehandicapt kind. De Bioscoopbond heeft stichting Bio Vacantieoord opgericht in 1927 voor de zogenaamde bleekneusjes uit de stad om aan te sterken aan zee. Vandaar de naam ‘Bio’!
In de jaren ’50 was er grote behoefte aan een centrum voor kinderrevalidatie voor de behandeling jonge poliopatiënten. De keus viel op een plek in de bossen bij Arnhem. Architect J.J.P. Oud (1890-1963) ontwierp het gebouwencomplex. Oud is bekend als lid van de kunstbeweging De Stijl. Oud wilde met zijn ontwerp voorkomen dat een kind zich verloren zou voelen in een onpersoonlijk gebouw. Hij verdeelde daarom alle functies in verschillende gebouwen. De vrolijke beeldende kunst versterkte die opzet. Kijk bijvoorbeeld naar het bijzondere, geglazuurde tegeltableau van de kunstenaar Karel Appel boven de ingang en de bijzondere beelden aan de vijvers!

Sinds de jaren negentig is het Bio Vakantieoord in gebruik als een aangepast vakantiepark. Jaarlijks brengen 1750 gezinnen met een meervoudig gehandicapt kind hun vakantie door op het 20 ha grote landgoed met o.a. een manege, een zwembad en een bioscoop.

Wilt u een lezing bijwonen over de geschiedenis en de architectuur van het complex? Reserveer dan via deze pagina!

Meer informatie:
www.stichtingbio.nl
www.biovakantieoord.nl
www.ncpg.nl

ook voor jou

Het thema ‘Mijn monument is jouw monument’ is wel heel toepasselijk voor het Bio Vakantieoord. Dit bijzondere rijksmonument van architect J.J.P. Oud is in de jaren ‘6o geopend als revalidatieoord voor jonge poliopatiëntjes. Zij woonden, revalideerden en kregen onderwijs in het Bio Vakantieoord. Sinds 1995 is het Bio Vakantieoord in gebruik als vakantiepark voor gezinnen met meervoudig gehandicapte kinderen.

Op 11 en 12 september nemen we je mee in de geschiedenis van het Bio Vakantieoord, dat al in 1927 werd opgericht als vakantiekolonie voor bleekneusjes. Je leert over de architectuur van het rijksmonument, het gebruik als revalidatieoord en we laten je graag het vakantiegevoel van onze gasten ervaren.

Kom tijdens de Open Monumentendagen naar het Bio Vakantieoord voor een lezing van stedenbouwkundige Wim Lavooij; luister naar de ervaringen en gedichten van Marieke Woltersom (alleen zaterdag), oud-leerlinge van de Bio Myltylschool; volg een rondleiding over het terrein; bekijk onze mini-expositie over de bouw en het gebruik van het revalidatieoord en geniet van live muziek, verzorgd door Arnhem Sinfonietta (alleen zaterdag)! Voor kinderen zijn er leuke activiteiten en een architectuur-speurtocht.

Historisch filmmateriaal van Bio Vakantieoord geeft een goed beeld van wat Bio door de jaren heen heeft gedaan, en nog steeds doet. De bioscopen vertoonden met enige regelmaat filmpjes over Bio, als collectefilm of als nieuwsbericht in het Polygoonjournaal. De opening in 1960 is daarin te zien, alsook beelden van de bouw enkele jaren eerder. Wil je meer zien? Klik dan op deze link

Een historisch overzicht is te vinden op samen100jaarworden.nl/90jaar.

Wist je dat?

Bio Vakantieoord al meer dan 60 jaar inclusie omarmt en uitdraagt?

Deel dit monument

Adres

Wekeromseweg 8, Arnhem

In het kort

  • Kinderspeurtocht
  • Zaterdag: live muziek door Arnhem Sinfonietta en gedichten van Marieke Woltersom
  • Zaterdag en zondag: lezingen door historicus Wim Lavooij

Openingstijden

za 11 sep. 11:00 - 16:00
zo 12 sep. 11:00 - 16:00

Praktische informatie

Rondleidingen: doorlopend
Lezingen: zaterdag en zondag 11.00, 13.00 en 15.00 uur
Mini-expositie over de bouw en het gebruik van het revalidatieoord

Achtergrond informatie

Type monument:
Monument van ontspanning
Oorspronkelijke functie:
Vakantiecomplex en revalidatiecentrum
Architect:
J.J.P. Oud
Bouwperiode:
1952-1960
Huidige functie:
Aangepast vakantiepark
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Arnhem
Instagram
Hashtag #omdarnhem