Fotograaf: EBM van der Tuin
Monument

RK Sint Willibrorduskerk, Noorderstraat 152, Sappemeer

150 jarig bestaan. Tijdens Open Monumentendag kunt u met een speciaal kaartje gratis met de Arriva trein reizen tussen NNTM-station Zuidbroek, Museum-station Kropswolde of met authentieke bussen van/naar het Nationaal Busmuseum en onderweg monumenten bezoeken. De bussen rijden van 11.00 tot 15.45 uur via "stap op, stap uit" heen en weer tussen de musea. Kaartjes te verkrijgen in die musea of de bus

Adres

Noorderstraat 154, Sappemeer

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Rooms Katholieke Sint Willibrorduskerk, Noorderstraat 152, Sappemeer

De toren van de Sint Willibrorduskerk is beeldbepalend in de omgeving van Sappemeer; het is een icoon in het landschap. Sinds een aantal jaren is er verlichting aanwezig, die de toren ook ’s avonds, als het donker is, een prachtig markeringspunt laat zijn. De R.K. Sint Willibrorduskerk is gebouwd in 1872. De architect was Dr. Pierre J.H. Cuypers, ook bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. De bouwstijl is Neogotisch. De kerk is sinds 1976 rijksmonument.

In de jaren 60 van de 19e eeuw kwam de parochie in Kleinemeer in het bezit van het terrein aan de Noorderstraat te Sappemeer. In 1866 wordt de architect Dr. Pierre J.H. Cuypers (1827-1921) benaderd om een ontwerp te leveren voor een kerk. Uiteindelijk wordt het 3e ontwerp gebruikt en beginnen ze in 1872 met de bouw en in oktober 1873 wordt de kerk door Mgr. A.J. Schaepman ingewijd. Cuypers had grote kennis van de middeleeuwse bouwkunst. De door hem ontwikkelde en gehanteerde stijl werd later bekend als neogotiek. De kerk werd relatief kaal opgeleverd; het geld was op. De gebrandschilderde ramen in het priesterkoor werden spoedig na de voltooiing van de bouw geplaatst. In 1880 zijn het hoogaltaar en de communiebanken geplaatst (gemaakt door Cuypers & Stoltzenberg uit Roermond). In 1895 en 1898 werden ter voltooiing en verfraaiing het Maria- en Jozefaltaar (zijaltaren) geplaatst. In de loop van de jaren is het interieur verder opgebouwd, alles onder het toeziend oog van Cuypers. Hij ontwierp niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant (totaalvisie). Hij liet het werk uitvoeren door zijn eigen atelier en het atelier van Eugene H. De Fernelmont uit ’s Hertogenbosch. (o.a. de kruiswegstaties, het triomfkruis, de muurschilderingen en beelden).

De Sint Willibrorduskerk in Sappemeer is een van de weinige Cuyperskerken in Noord-Nederland, die nog in vrijwel de authentieke staat verkeert. In 2012 is de restauratiecommissie, na bijna 20 jaar, opgeheven omdat zowel het exterieur als het interieur gerestaureerd en in (bijna) oorspronkelijke staat is teruggebracht. Alleen het orgel ontbreekt; dat ging verloren nadat de torenspits in de novemberstorm in 1972 in de kerk viel. De gebrandschilderde ramen komen uit de in 1990 opgeheven Sint Martinuskerk in Martenshoek.

De kerk heeft een driehoekig schip en is zes traveeën diep. De beide zijbeuken hebben dezelfde hoogte als het middenschip. Aan de oostzijde heeft het schip een vijfhoekige koorsluiting. De toren met vierkante stenen onderbouw en gemetselde topgevels waarachter de met leien beklede vierzijdige spits oprijst, is aan de westzijde in de middenas van het schip geplaatst. De zijgevels van het schip zijn per travee voorzien van een gemetselde topgevel met daarachter bijbehorende zadeldakjes. De gevels hebben veel versieringen in het metselwerk, die teruggrijpen op de regionale traditie uit de Middeleeuwen.
De totale hoogte van de toren is 56 meter. Het schip van de kerk is 17 meter hoog, 36 meter lang en 16 meter breed. Het gewelf wordt gedragen door 10 pilaren met kapitelen, waarop de bogen zijn gemetseld, met een tussenruimte van 9 meter.
Bij binnenkomst door de grote kerkdeuren komt u in het toren- of voorportaal, met aan twee kanten een kapel.
Boven de ingangen staan prachtige teksten. De doopkapel kreeg drie ramen met de zinnebeelden der Goddelijke Deugden: Geloof, Hoop, Liefde.
De eerste indruk in de kerk is overweldigend. Het meest in het oog springend is het hoogaltaar. Ook prachtig zijn de gebrandschilderde ramen, de preekstoel, het Maria- en Jozefaltaar, de communiebanken, de biechtstoelen, de sacristie, de muurschilderingen, de kruiswegstaties, de heiligen beelden, het triomfkruis, de zangkoorgalerij en het doopvont. Dit laatste stamt uit 1847, uit het voormalige kerkgebouw in Kleinemeer. Op veel plaatsen in deze prachtige kerk zijn decoratieve kunstwerken aangebracht, die symbool staan voor een diepere betekenis, waaronder de kruiswegstaties, de glas-in-loodramen, altaren, wandschilderingen enz. U kunt In een folder alles lezen over de inrichting van de kerk. Het kan u ook goed doen om gewoon te gaan zitten en de bijzondere sfeer en serene rust in de kerk op u te laten inwerken.

Na het gereedkomen van de restauratie is een boekje over de Sint Willibrorduskerk samengesteld over de bouw van de kerk, de inrichting en de geschiedenis van de parochie. Belangstellenden kunnen deze publicatie in de kerk inzien en/of aanschaffen.

De kerk elke woensdagmorgen open van 9.30 tot 12.00 uur. Van mei tot eind september is de kerk ook op zaterdagmiddag open van 13.30 tot 15.30 uur.

En kijk gerust ook even naar de moestuin aan de zijkant van de kerk. een prachtplek voor vrijwilligers met groene vingers om de handen uit de mouwen te steken.

 

Deel dit monument

Adres

Noorderstraat 154, Sappemeer

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
R.K. kerk
Huidige functie:
R.K. Kerk
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Sappemeer