Monument

Ruïne van Brederode

Za
1 activiteit

Adres

Velserenderlaan 2, Santpoort-Zuid

Openingstijden

za 9 sep. 11:00 - 17:00

Praktische informatie

Geopend van 11.00 - 17.00 uur

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De Ruïne van Brederode is een overblijfsel van het middeleeuwse kasteel van de heren van Brederode.

Ligging
Het kasteel Brederode lag zowel uit militair oogpunt als uit handelsoogpunt op een zeer strategische punt. Het gebied bij Velsen heette Holland op zijn Smalst. Deze naam verwijst naar de oorspronkelijk bijzonder smalle doorgang tussen de moeilijk begaanbare duinen in het westen en de drassige polder De Velserbroek en het Wijkermeer. De enige manier om door dit deel van Zuid-Kennemerland te reizen was via Holland op zijn Smalst. En deze doorgang werd vanuit kasteel Brederode gecontroleerd.

Kasteel
De heren van Brederode lieten het kasteel bouwen in 1282. Opdrachtgever zou Willem, de tweede heer van Brederode, zijn geweest. Na een aantal verwoestingen tijdens belegeringen en herbouw werd het in 1573 door de Spaanse troepen volledig vernietigd en ligt het sindsdien als ruïne onaangetast in het landschap.
Vanaf 1862 stelde de Nederlandse staat gelden beschikbaar om de ruïne te ontgraven en te behouden. Daarmee was het een van de eerste cultuurhistorische gebouwen die met financiële steun van het rijk behouden is gebleven, wat zeer uitzonderlijk was voor die tijd. De imposante ruïne geeft nog steeds een mooi beeld van een middeleeuwse burcht.

Deel dit monument

Adres

Velserenderlaan 2, Santpoort-Zuid

Openingstijden

za 9 sep. 11:00 - 17:00

Praktische informatie

Geopend van 11.00 - 17.00 uur

Achtergrondinformatie

Type monument:
Kasteel of buitenplaats
Verdedigingswerk
Museum
Oorspronkelijke functie:
Kasteel
Huidige functie:
Ruïne/museum
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Santpoort-Zuid