Monument

4. Sassenpoort

De Sassenpoort is onderdeel van de Monumententour tijdens het openingsprogramma op vrijdagavond van 21:00 tot 23:00 uur.

Adres

Sassenstraat 53, Zwolle

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Programma vrijdagavond (aanvang 21:15, 22:00 en 22:45 uur)
Reinaert door Ninadis Meeuwsen
Kom luisteren naar sproken uit de Hanzetijd! Reinaert behoort tot de belangrijkste Middelnederlandse verhalen en is een satire op de samenleving van toen. Dit beroemde verhaal neemt de geestelijkheid, adel en boeren op de hak. Vertelster NinaDis Meeuwsen, docent van het Zwols Vertellersgilde, maakte een eigentijdse bewerking.

Algemene informatie over het monument
In 1409 is deze forse Stadspoort opgetrokken als vervanging van een ouder poortgebouw ‘die Zaggingporte’ dat zich waarschijnlijk aan het einde van de Krommejak bevond. Deze binnenpoort was één van de drie poorten die toegang gaven tot de stad Zwolle. De binnenpoort heeft aan de veldzijde een weergang met mesekouwen. Dat zijn gaten waardoor men kokende pek en olie kon gooien om de vijand bij de poort vandaan te houden. De ronde gaten onder de vensters op de bovenverdieping werden gebruikt voor falconetten of ‘slangen’ waarmee brandende vuurkogels naar beneden werden geworpen. De verdediging is gemaakt voor het gebruik van pijl en boog, kruisboog en speren. Tegen het geweld van kanonnen die omstreeks deze tijd in gebruik kwamen, waren de poort en de stadsmuren niet bestand. Daarom werd de stad al snel na de bouw van de Sassenpoort, voorzien van een dubbele vestinggracht. De poort sloot aan op de binnenste stadsmuur. Voor deze poort, tussen de twee grachten in, lag nog een tweede poort. De poorten stonden via bruggen met elkaar in verbinding en gaven onder andere toegang tot de weg via Assendorp naar Deventer.  De Sassenbuitenpoort werd later vervangen voor een aarden vestingwerk. Na het aanleggen van de bastions en vestingwerken (1592-1612) werd de Sassenpoort een gevangenis. Door tussenkomst van de Rijksbouwmeester Pierre Cuijpers en de Staatscretaris van Kunsten & Wetenschappen Victor de Stuers werd het poortgebouw gespaard voor de sloop. Architect Lokhorst ontwikkelde plannen en begeleidde de restauratie en verbouwing waarbij de poort zijn huidige bekroning kreeg.(1894-1897).

Wist je dat?

de Sassenpoort een van de oudste stadspoorten van Nederland is?

Deel dit monument

Adres

Sassenstraat 53, Zwolle

Achtergrondinformatie

Type monument:
Verdedigingswerk
Oorspronkelijke functie:
Stadspoort
Bouwperiode:
1409
Huidige functie:
Stadspoort
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Zwolle