Monument

Heijningen Scandinavische noodwoning 1953

Zo
EEN INTERESSANT MUSEUM

Adres

Veluwestraat 2, Heijningen

In het kort

  • EXPOSITIE- EN DOCUMENTATIECENTRUM
  • EEN BEZOEK WAARD!
  • WATERSNOODEXPOSITIE

Openingstijden

zo 12 sep. 13:00 - 17:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

Historie: Veluwestraat 1; 2 is een van de houten ‘watersnoodhuizen’ uit woonwijk De Put in Heijningen.
De Put bestond uit houten Noorse en Zweedse woningen die de woningnood ontstaan door de watersnoodramp van 1953 moest opvangen. De woningen werden geschonken door het Scandinavische Rode Kruis. In Heijningen, Klundert, Zevenbergen en Willemstad werden 61 scandinavische woningen
gebouwd (in totaal kwamen ruim 800 noodwoningen uit Scandinavie naar Nederland). Op 21 juni 1954 bezocht koningin Juliana woonwijk De Put.
Locatie: Gelegen aan straat in woonwijk De Put in Heijningen, onderaan de Hoge Heijningsedijk.
Architectuur- en kunsthistorische kenmerken: Veluwestraat 1; 2 vormen samen een twee-onder-een-kap woning. Het is een tweelaags houten huis (1954) met een zadeldak, bedekt met pannen, met overstek en houten windveren. Het huis is opgebouwd uit een houten constructie met buitenwanden die eveneens van hout zijn. Het huis werd in onderdelen aangeleverd en ter plaatse in elkaar gezet, vergelijkbaar met een bouwpakket (prefab). De gevel bevat per woning vier raampartijen, varierend in grootte en een enkele deur met portiek. Een groot deel van dergelijke prefab huizen is in de laatste jaren verbouwd of ‘in steen gezet’. Het huis aan de Veluwestraat is nog grotendeels in originele staat.
Algemeen belang: Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als Scandinavische prefabwoning en de herinnering aan de watersnoodramp van 1953 met de daarop volgende wederopbouw.
Bescherming: De bescherming betreft het pand Veluwestraat 1;2 te Heijningen. De hoofdaspecten van de monumentaal beschermingswaardige onderdelen die in relatie staan tot de monumentale waarden van het gehele object, zijn opgenomen in de redengevende omschrijving. Voor het pand Veluwestraat 1;2 te Heijningen gaat het om relevante onderdelen van het exterieur en (delen van) aanzichten die vanuit openbare ruimten zichtbaar zijn, in dit geval het vooraanzicht (noordwestzijde) en beide zijaanzichten (noordoost- en zuidwestzijde) en de genoemde elementen in de redengevende omschrijving.
Toekomstige veranderingen of aanpassingen zullen hieraan getoetst worden.
Bron: Gemeente Moerdijk

 

www.watersnoodwoning-moerdijk.nl

 

[email protected]

 

 

 

 

Wist je dat?

EEN INTERESSANT MUSEUM Kom naar de Watersnoodwoning en zie hoe een arbeidersgezin heeft geleefd na de watersnoodramp en sta stil bij deze ramp, die op 1 februari 1953 plaatsvond. Die dag voltrok zich een ramp, die de wereld in beroering bracht. Ruim 10% van de Heijningse bevolking verdronk. Ook in onze regio komen mensen om, in de huidige gemeente Moerdijk waren 103 slachtoffers te betreuren. EXPOSITIE- EN DOCUMENTATIECENTRUM De watersnoodwoning herbergt een permanente tentoonstelling over de stormramp in Heijningen en de gehele gemeente Moerdijk. Daarnaast is er ook informatie te vinden over andere delen van het rampgebied in Zuidwest-Nederland EEN BEZOEK WAARD! De woning en bijgebouwen zijn door vrijwilligers van de Heemkundige Kring Fijnaart en Heijningen teruggebracht in de staat waarin deze in 1953 door de Zweedse bevolking geschonken is. In een van de bijgebouwen is te zien hoe een huisvrouw in de jaren 50 de was doet. WATERSNOODEXPOSITIE In de ruimte van de watersnoodexpositie wordt u meegenomen met foto’s, filmfragmenten en dagbladartikelen naar zondag 1 februari 1953, de dag waarop het alles verwoestende water mens en dier in een groot deel van Zuidwest-Nederland tot zich nam. Lees de indrukwekkende verhalen over het snel stijgende water in de polders en hoe het redden van de bevolking en het vee met gevaar voor eigen leven plaatsvond. Veluwestraat 2 4794 AB HEIJNINGEN

Deel dit monument

Adres

Veluwestraat 2, Heijningen

In het kort

  • EXPOSITIE- EN DOCUMENTATIECENTRUM
  • EEN BEZOEK WAARD!
  • WATERSNOODEXPOSITIE

Openingstijden

zo 12 sep. 13:00 - 17:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Museum
Oorspronkelijke functie:
noodwoning
Bouwperiode:
1954
Huidige functie:
museum
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Heijningen
Instagram
Hashtag #