Monument

01. Schaapskudde de Belhamel -Cultureel levend erfgoed-

Za
Zo

Adres

Werkseveldweg 2, Warnsveld

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 15:00
zo 10 sep. 11:00 - 15:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Het cultureel levend erfgoed, de herder met zijn schaapskudde, loopt al eeuwen op het grote veld. De huidige herders verrichten de werkzaamheden wel in een 2.0 versie zonder de gebruiken en verhalen van toen te vergeten. De kudde is van het ras Groot Heideschaap en ooit in de 80-jarige oorlog door de Spanjaarden meegenomen, is een zeldzaam huisdierras.

Levend Erfgoed en Hanzejaar 2023

Zutphens Monument van het jaar

Sinds 2016 kiezen gemeente Zutphen en Open Monumentendag Zutphen een Monument van het Jaar.  Dit jaar is het Europese thema van de Open Monumentendagen ‘Levend erfgoed’. Hierbij wordt er stilgestaan bij het cultureel erfgoed wat door middel van overdraging tussen de generaties wordt doorgegeven. Om aan te sluiten bij het Europese thema is er dit jaar gekozen voor de Schaapskudde de Belhamel als monument van het jaar. Het vak van schaapsherder en het schapenras het Groot Heideschaap zijn beide voorbeelden van levend erfgoed.

Schaapskudde de Belhamel is een gescheperde kudde waarbij er met een groot koppel schapen, bijeengehouden door de honden, over de grote stille heide wordt getrokken. De kudde bestaat voornamelijk het schapenras het Groot Heideschaap, deze zijn in de tachtigjarige oorlog (15/16de eeuw) door de Spanjaarden meegenomen voor de melk, wol en voedsel. Het Groot Heideschaap is een zeldzaam huisdierras dat al eeuwen in de Achterhoek/Twente loopt. Om het voortbestaan van het bijzondere schapenras te kunnen waarborgen zijn de herders Harrie en Elly opzoek naar mogelijkheden om het voortbestaan van de Schaapskudde de Belhamel vorm te geven.

Op zaterdag 9 september om 13:00 uur wordt het Open Monumentenweekend Zutphen 2023 geopend door de wethouder Sjoerd Wannet en de voorzitter van het Open Monmentendag Comité Zutphen, samen met een aantal ‘Belhamels’ bij de Schaapskooi Graafsekamp aan het Werkseveldweg 2 in Warnsveld.

Deel dit monument

Adres

Werkseveldweg 2, Warnsveld

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 15:00
zo 10 sep. 11:00 - 15:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Mobiel erfgoed
bekijk alle monumenten in
Warnsveld