Monument

School aan de Minkmaatstraat

Za
Zo

Adres

Minkmaatstraat 15a, Enschede

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 16:00
zo 13 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie uitklap icoon

De voormalige school gelegen aan de Minkmaatstraat 15a is in 1895 in opdracht van de gemeente Enschede gebouwd. Het gebouw is nu een Gemeentelijk Monument. Zeven schoollokalen worden tegenwoordig gebruikt als atelier, studio of werkplaats. In hal die overgaat in de gang, in het hart van het gebouw, worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Halverwege de lange gang, midden in het gebouw is het torentje met het blauwe plafond te aanschouwen. De hoge ramen in de ateliers hebben aan de bovenzijde van het kozijn, een mooi detail om de ruimte te kunnen ventileren. Direct rond het gebouw is er een tuin en staan twee monumentale bomen die door de bewoners gekoesterd worden. Een wandeling rond het gebouw is ook zeker de moeite waard.

De huidige bewoners

Het mooie oude schoolgebouw wordt al zo’n 30 jaar verhuurd als ateliervoorziening voor beeldend kunstenaars. In het gebouw werken de kunstenaars en vormgevers vanuit disciplines die variëren van schilderen, beeldhouwen, leather design (sacred skins), fotografie & film tot het maken van (licht)installaties, muziekinstrumenten, meubels en architectuur.

De Minkmaatateliers

De Gemeente Enschede was tot voor kort eigenaar van het gebouw en droeg zorg voor het onderhoud. Sinds 2019 hebben de gebruikers via de Stichting De Minkmaatateliers het gebouw in eigendom en zijn daarmee zelf verantwoordelijk voor de exploitatie. De stichting is opgericht met als belangrijkste doel het waarborgen van betaalbare werkruimtes voor professioneel werkende  beeldend kunstenaars.

—————————————————————

Tijdens de Open Monumentendagen 2020 zal wellicht een expositie te bewonderen zijn, maar dat wordt nog nader ingevuld. Daarnaast zijn de publieke delen van het gebouw, enkele ateliers en de tuin opengesteld voor bezichtiging.

Leermonumenten in Enschede

Deel dit monument

Adres

Minkmaatstraat 15a, Enschede

Openingstijden

za 12 sep. 10:00 - 16:00
zo 13 sep. 10:00 - 16:00

Achtergrond informatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
school
Bouwperiode:
1895
Huidige functie:
attelier voor 7 beeldend kunstenaars
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Enschede
Instagram
Hashtag #