Monument

School aan de Minkmaatstraat / Minkmaatateliers

Adres

Minkmaatstraat 15a, Enschede

Achtergrond informatie uitklap icoon

De voormalige school gelegen aan de Minkmaatstraat 15a is in 1895 in opdracht van de gemeente Enschede gebouwd. Het gebouw is nu een Gemeentelijk Monument. Zeven schoollokalen worden tegenwoordig gebruikt als atelier, studio of werkplaats. In hal die overgaat in de gang, in het hart van het gebouw, worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Halverwege de lange gang, midden in het gebouw is het torentje met het blauwe plafond te aanschouwen. De hoge ramen in de ateliers hebben aan de bovenzijde van het kozijn, een mooi detail om de ruimte te kunnen ventileren. Direct rond het gebouw is er een tuin en staan twee monumentale bomen die door de bewoners gekoesterd worden. Een wandeling rond het gebouw is ook zeker de moeite waard.

De huidige bewoners

Het mooie oude schoolgebouw wordt al zo’n 30 jaar verhuurd als ateliervoorziening voor beeldend kunstenaars. In het gebouw werken de kunstenaars en vormgevers vanuit disciplines die variëren van schilderen, beeldhouwen, leather design (sacred skins), fotografie & film tot het maken van (licht)installaties, muziekinstrumenten, meubels en architectuur.

De Minkmaatateliers

De Gemeente Enschede was tot voor kort eigenaar van het gebouw en droeg zorg voor het onderhoud. Sinds 2019 hebben de gebruikers via de Stichting De Minkmaatateliers het gebouw in eigendom en zijn daarmee zelf verantwoordelijk voor de exploitatie. De stichting is opgericht met als belangrijkste doel het waarborgen van betaalbare werkruimtes voor professioneel werkende  beeldend kunstenaars.

—————————————————————

Tijdens de Open Monumentendagen 2020 zijn de publieke delen van het gebouw, enkele ateliers en de tuin opengesteld voor bezichtiging.

Kunstenaar Paul Hajenius toont in de monumentale gang van het ateliergebouw een serie actuele foto’s met de Jozefkerk letterlijk als middelpunt. LEERMOMENT: Wist u dat  het gebouw van de MINKMAATATELIERS en de JOSEPHKERK uit hetzelfde jaar 1895 stammen?

Op zaterdag 12 september zullen Birgit Kannengießer en Paulien Wilkinson in de Minkmaatateliers werken aan de eerste, participatieve fase van hun TaNDem-project `Tussen utopie en werkelijkheid´ / ´Zwischen Utopie und Realität´. Bezoekers van de Open Monumentendag zullen worden uitgenodigd hieraan deel te nemen. Het project “Tussen utopie en werkelijkheid” is onderdeel van taNDem, een grensoverschrijdend kunst-en cultuurproject in de EUREGIO, en wordt gefinancierd door INTERREG.

 

Deel dit monument

Adres

Minkmaatstraat 15a, Enschede

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrond informatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
school
Bouwperiode:
1895
Huidige functie:
attelier voor 7 beeldend kunstenaars
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Enschede
Instagram
Hashtag #