Monument

Sint-Martinuskerk

Thema
Za

Adres

Markt 8, Weert

In het kort

  • Middeleeuwse gewelfschilderingen
  • Zaterdag om 15 u carillonconcert
  • Prachtig uitzicht vanaf de toren

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 16:00

De dekenale St.-Martinuskerk is bij uitstek een plek waar religieuze feesten en belangrijke momenten in het leven worden gevierd. Denk maar aan de kerkelijke hoogfeesten zoals Pasen, Pinksteren en Kerstmis. Maar ook persoonlijke gebeurtenissen zoals doopfeesten en trouwerijen.

De speelse middeleeuwse gewelfschilderingen, de neogotische glas-in-loodramen en het rijke interieur met het neoclassicistische hoogaltaar dragen bij aan de beleving van dit Top-100 monument.

Bijzonder is dat dit een zogenaamde hallenkerk is waarvan de drie beuken even hoog zijn. De koorsluiting waar het altaar staat, is met drie traveeën het oudste deel van de huidige kerk. Het is in 1456 gereed gemeld als nieuw koor aan een toen bestaand schip. Dit deel heeft eenvoudige kruisgewelven. De andere traveeën waren in 1528 gereed. Deze hebben rijkere ruit-, ster- of netgewelven. Ook de pijlers en hun kapitelen zijn rijker versierd.

U kunt niet alleen de kerk, maar ook de toren bezoeken. Het is een flinke klim, maar het uitzicht is de moeite waard! De toren had, na de oorspronkelijke stompe bekroning uit 1512, in 1887 een steile houten spits tot 104 meter gekregen. Op 14 november 1940 waaide deze torenspits echter om en viel voor een gedeelte door het kerkdak. Een ander deel kwam neer op het toenmalige Hotel de Vesper aan de Korenmarkt, dat geheel werd vernield. Wonderwel vielen hierbij geen gewonden. Besloten werd tot een nieuwe, moderne maar passende bekroning die in 1960 gereed was.

 

Wist je dat?

Je kunt aan de buitenkant van de kerk goed zien dat het koor anders is gebouwd dan het schip. Bij het koor zitten de steunberen aan de buitenkant. Bij het schip zitten ze aan de binnenkant. Op de grens hiertussen is aan de kant van de Korenmarkt een torentje gemaakt.

Deel dit monument

Adres

Markt 8, Weert

In het kort

  • Middeleeuwse gewelfschilderingen
  • Zaterdag om 15 u carillonconcert
  • Prachtig uitzicht vanaf de toren

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 16:00
bekijk alle monumenten in
Weert
Instagram
Hashtag #OMDWeert2019