Monument

Martinikerk Sneek

Adres

Grote Kerkstraat 5, Sneek

Achtergrondinformatie uitklap icoon

De Martinikerk is oorspronkelijk gebouwd in de 11e eeuw en opgetrokken uit tufsteen. Zo rond 1300 werd de kerk vergroot en kreeg ze drie torens in een Romaanse westgevel. Er werd ook een houten klokhuis bijgebouwd.

De huidige kerk dateert uit 1498. In dat jaar werden het koor en het schip vernieuwd in gotische stijl. De sacristie aan de zuidkant is uit de 16e eeuw en wordt nu als consistoriekamer gebruikt. In 1681 stortte het Romaanse westfront in en daardoor ook de middelste van de drie torens; de andere twee torens werden afgebroken. De zwaar beschadigde kerk werd herbouwd, maar de torens niet. De plaatsen waar deze torens zich bevonden zijn op het oude kerkhof zichtbaar gemaakt door een verhoogde plek.  In de jaren zeventig en tachtig is de kerk grondig gerestaureerd. Bij de laatste restauratie werd het gipsplafond uit de kerk verwijderd en weer een eikenhouten tongewelf in de kerk aangebracht. De kerk ligt op een terp in het centrum van Sneek; het is een driebeukige hallenkerk.

Na de anderhalf jaar durende nieuw- en verbouw van de Martini, is gelukkig de kerk weer open voor bezoekers.

Dit jaar is er een expositie van schilderijen met een hedendaagse kijk op het thema van de Kruisweg. In het spoor van de werkzaamheden aan de kerk zijn ook andere dingen gebeurd die de kerk nog boeiender hebben gemaakt. Er zijn  interessante doorkijkjes ontstaan, zerkenvloeren zijn in het zicht gekomen en monumentale onderdelen zijn gerehabiliteerd. De kerk is verrijkt met attributen uit de andere kerkgebouwen die aan hun oude bestemming zijn onttrokken.

 

Deel dit monument

Adres

Grote Kerkstraat 5, Sneek

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerk
Bouwperiode:
1498
Huidige functie:
Kerk
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Sneek