Monument

Slachthuis Veenhuizen

Programma
Za
Zo
Hier kunt terecht voor al uw vragen over Veenhuizen en ons programma!

Adres

Oude Gracht 40, Veenhuizen

Openingstijden

za 9 sep. 11:00 - 16:00
zo 10 sep. 11:00 - 16:00

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Het Slachthuis in 1891 gebouwd in opdracht van het Ministerie van Justitie, naar ontwerp van W.C. Metzelaar. Vandaag de dag is hier het Tourist Info Punt Veenhuizen van Veenhuizen Boeit gevestigd.

Het TIP (Toeristisch Informatiepunt) is geopend als informatiepunt tijdens de Open Monumentendagen. U kunt het gebruiken als de start van uw bezoek: de vrijwilligers geven u een overzicht van alle deelnemende monumenten en kunnen helpen bij het bepalen van de beste route ernaartoe. Tijd over? Ze weten natuurlijk ook de mooiste fiets- en wandelroutes in de buurt. En als u er toch bent: het gebouw is zelf ook een rijksmonument. Het voormalige slachthuis gebouwd uit 1891 is met zorg gerestaureerd met behoud van een aantal originele details

Veenhuizen was een gesloten dorp van ±1875 tot 1984, alle toegangswegen werden bewaakt door justitiepersoneel en leden van de Koninklijke Marechaussee. Het dorp was zelfvoorzienend; alle uitvoerende werkzaamheden werden gedaan door de gevangenen en alle voorzieningen waren aanwezig, zoals hospitaal, zuivelfabriek, graanmaalderij, elektriciteitscentrale en slachthuis.

Het slachthuis is gebouwd in de zelfde stijl als veel andere monumenten in Veenhuizen. Het is gedeeltelijk onderkelderd en heeft eensteensmuren. In de zuidelijke zijgevel zijn drie en in de noordelijke zijgevel zijn vijf 12-ruits ramen aangebracht. Minder lichtinval vanuit het zuiden is minder warmte. De kelder heeft twee getraliede kelderramen in de noordelijke gevel.

De zwarte haken hangen nog aan de balken. Hieraan werd het vee door middel van een takel met kettingen opgehangen en van de huid ontdaan. Daarna werden de dieren via een transportrail naar het hogere deel van het gebouw getransporteerd. Hier werd het vlees in stukken gesneden.

Het vlees werd opgeslagen in de kelder en later op basis van rang verdeeld. De directeur kreeg dus de ossenhaas en zo kreeg elke rang zijn eigen stuk vlees. De gevangenen kregen de minste stukken, zoals de poten en de kop.

Levend Erfgoed

Deel dit monument

Adres

Oude Gracht 40, Veenhuizen

Openingstijden

za 9 sep. 11:00 - 16:00
zo 10 sep. 11:00 - 16:00

Achtergrondinformatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Slachthuis
Architect:
W.C. Metzelaar
Bouwperiode:
1891
Huidige functie:
Tourist Info Punt
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Veenhuizen