Monument

Park Sonsbeek

Programma
Zo
4 activiteiten
Ontdek Park Sonsbeek en zijn unieke historische gebouwen!

Adres

Zijpendaalseweg 24a, Arnhem

In het kort

  • Diverse historische gebouwen en elementen
  • Parklandschap met uitzichttoren
  • Watermolen in bedrijf

Openingstijden

zo 11 sep. 11:00 - 16:00

Praktische informatie

Zie voor de aanvangstijden van de rondleidingen en overige praktische informatie de website van Natuurcentrum Arnhem

Achtergrond informatie uitklap icoon

Park Sonsbeek is in de 19e eeuw aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Het hoorde toen bij het grote landgoed Sonsbeek. In 1899 is het park door de gemeente Arnhem aangekocht, waarna het openbaar toegankelijk werd. Het huidige Park Sonsbeek is samen met de aangrenzende parken Zijpendaal en Gulden Bodem sinds 2005 een rijksmonument.

Heuvels en waterpartijen
Het park is vooral bijzonder door de hoogteverschillen. In een van de ijstijden, zo’n 100.000 jaar geleden, hebben gletsjers keien en zand tot ver in Nederland opgestuwd. Zo is het Veluwemassief met al haar heuvels en dalen ontstaan. In Park Sonsbeek zijn wel waterpartijen uitgegraven vanuit de Sint Jansbeek, maar de heuvels zijn in de ijstijden ontstaan. Zulke overgangsgebieden waren geliefde plekken voor de adel om hun landhuizen en kastelen te bouwen, net als op andere plaatsen in het buitengebied van Arnhem.

Stadspark van grote omvang
Niet alleen de hoogteverschillen maakt het park zo bijzonder, maar ook de omvang. Het is een groot park midden in de stad. Vroeger was het nog groter. De zoon van de laatste baron was niet meer geïnteresseerd in Sonsbeek, hij zag het vooral als bron van inkomsten en verkocht delen voor nieuwe woonwijken.

Rondleidingen
Zie voor de tijden van de rondleidingen en overige praktische informatie de website van Natuurcentrum Arnhem.

 

groene golf

Sonsbeekpark wordt gekarakteriseerd door oude boomgroepen, open weiden, vergezichten en sprengen die uitmonden in een beekdal met vijverpartijen met watervallen en watermolens. Een groen monument, al duurzaam van zichzelf!
In het park zijn ook uit de tijd dat het nog geen stadspark was voorbeelden te vinden van wat we nu ‘duurzame’ toepassingen zouden noemen. Met waterkracht werden sinds de 13de eeuw zeven watermolens aangedreven voor de ‘industriële’ activiteiten die daar plaatsvonden. De Witte Watermolen is nog steeds in bedrijf! Het ijs dat ’s winters in de koude vijvers ontstond, kon wel meer dan een jaar goed blijven in de ijskelder uit 18de eeuw door de goede isolatie die de bijzondere architectuur van de kelder bood.
Nu is Sonsbeek een van de groene longen van de stad en daarmee van grote waarde voor de leefbaarheid in een sterk bebouwde omgeving. Het wordt veel gebruikt door jong en oud. Sonsbeek als cultureel erfgoed is ook van groot belang voor verkoeling, waterbeheer en andere vormen van klimaatadaptie.
Het park vraagt daarom veel aandacht om het te behouden voor volgende generaties.

 

Wist je dat?

Arnhem is ontstaan aan de Sint Jansbeek.

Deel dit monument

Adres

Zijpendaalseweg 24a, Arnhem

In het kort

  • Diverse historische gebouwen en elementen
  • Parklandschap met uitzichttoren
  • Watermolen in bedrijf

Openingstijden

zo 11 sep. 11:00 - 16:00

Praktische informatie

Zie voor de aanvangstijden van de rondleidingen en overige praktische informatie de website van Natuurcentrum Arnhem

Achtergrond informatie

Type monument:
Monumentaal groen
Kasteel of buitenplaats
Oorspronkelijke functie:
Landgoed, stadspark
Huidige functie:
Stadspark met monumentale gebouwen
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Arnhem