Monument

Spaardersbad

Adres

Van Itersonlaan 10, Gouda

Achtergrond informatie uitklap icoon

In 1886 werd de Goudse Zwemclub (G.Z.C.) opgericht. De leden trainden in het openluchtzwembad aan de Houtmansgracht, of gewoon in de Reeuwijkse Plassen en ander openbaar water. ’s-Winters trainen was uitgesloten. Op initiatief van deze club werden begin jaren dertig van de vorige eeuw aandelen verkocht om geld bijeen te sparen voor een overdekt zwembad.

In juli 1938 werd begonnen met de bouw, naar het ontwerp van architect Wolter Bakker. Op 14 januari 1939 werd het zwembad officieel in gebruik genomen. Uit- en inwendig vertoonde het gebouw de typische stijlkenmerken van de architectuur uit de jaren dertig van de twintigste eeuw, de “Nieuwe Zakelijkheid” of het “Functionalisme”. Deze stijl is goed vertegenwoordigd in de omgeving van het zwembad en ook nu zeer geliefd. Wolter Bakker is beïnvloed door bekende vertegenwoordigers van de Nieuwe Zakelijkheid als Frank Lloyd Wright en Berlage. Het Spaardersbad heeft bijvoorbeeld de voor de Nieuwe Zakelijkheid kenmerkende geprononceerde horizontale lijnen dankzij de grote dakoverstekken, het relatief lage dak en de gevelbrede aaneengeschakelde bandramen.

In 1990 kreeg het Spaardersbad de status van gemeentemonument. In 2013 werd het bad gesloten wegens te hoge onderhouds- en herstelkosten. In het gebouw, dat getuigt van wat burgers, Goudse burgers, met elkaar bereiken kunnen, en waar een groot deel van de Gouwenaars heeft leren zwemmen, zijn appartementen gemaakt.

Deel dit monument

Adres

Van Itersonlaan 10, Gouda

Achtergrond informatie

Type monument:
Monument van ontspanning
Oorspronkelijke functie:
zwembad
Architect:
Wolter Bakker
Bouwperiode:
1939
Huidige functie:
woningen
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Gouda