Fotograaf: SONY DSC
Monument

Parc Spelderholt

programma
Za
Zo
Meer informatie op www.monumentendagenapeldoorn.nl

Adres

Spelderholt 9, Beekbergen

Openingstijden

za 12 sep. 11:00 - 17:00
zo 13 sep. 11:00 - 17:00
Reserveren

Achtergrond informatie uitklap icoon

In 1905 gaf jonkheer L.F. Teixeira de Mattos aan de Haarlemse architect F.N.J. Haitsma Mulier opdracht om op ‘Het Groote Zand’ een buitenhuis te ontwerpen en twee jaar later kon zijn dochter de eerste steen leggen. Teixeira de Mattos liet de bossen en zandverstuivingen ontginnen door de Nederlandse Heidemaatschappij, waar hij een belangrijke positie bekleedde. De Haarlemse tuinarchitect Leonard A. Springer ontwierp de tuinen en het park, waarvoor hij maar liefst tien hectaren ter beschikking had. Huis en directe omgeving kregen hiermee het karakter van een buitenplaats.
Destijds had je vanuit de woning een uitzicht tot aan Deventer, Voorst en Zutphen, wat vandaag de dag niet meer mogelijk is door de vele monumentale bomen die uit dezelfde tijd als de bouw van het ‘kasteel’ stammen.
In 1921 droeg Teixeira de Mattos Spelderholt over aan de Nederlandse Staat. Het biedt vervolgens tot 2004 onderdak aan instituten voor pluimveeverbetering. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging het pluimveeonderzoek weliswaar door, maar het landhuis werd in 1943 gevorderd door Rijkscommissaris Seyss Inquart, Hitlers plaatsvervanger in Nederland.
Bang voor een aanval liet hij het landhuis aanpassen en de uitbouwen verwijderen. In het laatste oorlogsjaar bood het huis onderdak aan Arnhemse slachtoffers van de mislukte oorlogsoperatie Market Garden. Prins Bernhard gebruikte kasteel Spelderholt na de oorlog
geruime tijd als militair hoofdkwartier.

Vanaf het begin van deze eeuw is Parc Spelderholt een zelfstandige organisatie en is er een start gemaakt met Academie Spelderholt voor jongeren van 18 t/m 23 jaar met een verstandelijke en/of andere beperking. Het is de enige instelling in Nederland voor deze doelgroep waar wonen, werken en leren in één organisatie op één plek zijn samengebracht. Er is plaats voor tachtig jongeren die na hun opleiding op het VSO een driejarig ontwikkelingstraject in een uniek concept volgen.
Zij zijn student op Academie Spelderholt en wonen, als inwoner van de gemeente Apeldoorn, op een studentenkamer in groepen op het Parc en volgen (sommigen op MBO1-niveau) een leergang horeca, dienstverlening of onderhoud op assistent-niveau. Naast aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling en het bijbrengen van de nodige vakkennis wordt er gewerkt aan het vergroten van het zelfstandigheidsniveau op het gebied van sociale vaardigheden en woon- en werknemersvaardigheden.
Om het concept kracht bij te zetten worden de termen studenten, leergangen en academie gebruikt. De studenten kunnen het geleerde in de praktijk brengen in hotel en restaurant Spelderholt, voor zorg, zakelijke en particuliere gasten en in de diverse conferentieruimtes op Kasteel Spelderholt, voor zakelijke en particuliere gasten. Ook de buitenruimte op het Parc Spelderholt dient als leeromgeving.
Het resultaat is dat bijna alle studenten met hun diploma/certificaat op de reguliere arbeidsmarkt of in een arbeidsmatige dagbesteding werk vinden in het vak dat zij geleerd hebben, en in staat zijn zelfstandiger te leven en wonen.

Leermo(nu)ment

Begeleide rondleidingen door Kasteel
Verhalen van het Vertelgenootschap
Pendelbussen vanaf Stationsplein, laatste rit terug 16.30 uur. Mondkapje verplicht.

Kijk voor details en laatste informatie van het OMD programma in Apeldoorn op www.monumentendagenapeldoorn.nl

Wist je dat?

Kijk voor details en laatste informatie van het OMD programma in Apeldoorn op www.monumentendagenapeldoorn.nl

Deel dit monument

Adres

Spelderholt 9, Beekbergen

Openingstijden

za 12 sep. 11:00 - 17:00
zo 13 sep. 11:00 - 17:00
Reserveren

Achtergrond informatie

Type monument:
Monumentaal groen
Oorspronkelijke functie:
Landgoed
Huidige functie:
Conferentiecentrum
Monument status:
Gemeentelijk monument
bekijk alle monumenten in
Beekbergen
Instagram
Hashtag #