Monument

Sint-Bartholomeuskerk

Tijdens dit weekend worden er rondleidingen gegeven. Ook kan het gerestaureerde St. Jozefaltaar bewonderd worden.

Adres

Veenweg 36, Nootdorp

In het kort

  • Neogotische bouwstijl
  • Glas in loodramen
  • Preekstoel in 1886 gemaakt

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Kerkgebouw
De H. Bartholomeuskerk is ontworpen door de architect Evert J. Margry (1841 -1891) en gebouwd tussen 1869 en 1871. Het neogotische kerkgebouw is een representatief voorbeeld van het oeuvre van die architect. De kerk is gaaf in hoofdvorm, materiaal en detaillering en heeft waardevolle en erg fraaie interieurelementen.

Wandschilderingen
De kerk bevat maar liefst tien wandschilderingen van de hand van de Amsterdamse schilder Jan Dunselman (1863 – 1931). Ze dateren uit de periode 1914-1920. Het grootste doek, een Piëta, is in 2019 gerestaureerd door Saskia van der Poel van Atelier Koningsblauw.

De achterwand van de kerk is beschilderd door de vooraanstaande monumentaal kunstenaar Hubert Estourgie (1924 – 1982).

Glas-in-loodramen
Van de hand van Estourgie zijn ook de prachtige glas-in-loodramen in en bij de kapel van Maria van Wilsveen, in de ramen boven de ingang van de kerk en bij de Antoniuskapel.

De gebrandschilderde ramen in de roosvensters in de zijgevels van het kerkgebouw dateren uit het eind van de 19e eeuw. De ramen hebben zes hoofdvormen. Maar de indeling van elk raam is telkens weer anders. Zij verbeelden de twaalf apostelen. De uitvoering is telkens uniek. Het priesterkoor heeft vijf spitsbogige glas-in-loodvensters. Die verbeelden tezamen het levensverhaal van Jezus en Maria, ontleend aan de evangeliën.

Kruiswegstaties
De muren van de zijbeuken zijn versierd met kruiswegstaties, omstreeks 1900 gemaakt door de broers Albin en Paul Windhausen. Het zijn olieverfschilderijen op een koperen paneel. Het gezicht van de Christusfiguur op de staties is gestileerd. De gezichten van de overige personen zijn heel reëel: de twee broers schilderden regelmatig de portretten van mensen die hadden bijgedragen aan de aanschaf van de staties. Zij zijn afkomstig uit de afgebroken Haagse Lidwinakerk aan de Schenkkade.

Het orgel
Het orgel in het noordertransept is gebouwd door firma L. Ypma in 1897. In 1942 is het orgel uitgebreid met een tweede klavier door firma P.C. Bik. In 1977 – 1980 is het orgel gerestaureerd.

De altaren
Het hoogaltaar is in 1870 vervaardigd in het atelier van de architect van de kerk, Evert Margrij. Het is fraai gebeeld­houwd en versierd met vroege art-nouveau elementen. Bij de restauratie van dit altaar in 2018 heeft het de oorspronkelijke kleurstelling teruggekregen.

Het Maria-altaar in de linkerzijkapel dateert uit 1907 en is vervaardigd in het atelier van J.A. Oor & Zonen in Roermond. Bij de verdere aankleding en versiering van de Mariakapel in 1914 werd het altaar veelkleurig en werden gestileerde lelies aangebracht. Toen werd ook het houten retabel op het altaar aangebracht. Ook dit is vervaardigd in het atelier van de firma Oord. Bij de restauratie in 2020/2021 heeft het altaar de kleurstelling uit 1914 teruggekregen. Beide genoemde restauraties zijn uitgevoerd door Noud Janssen.

Het gerestaureerde Jozefaltaar in de rechterzijkapel is in 1911 ontworpen door Albert A.J. Margrij (1857 – 1911), de broer van de architect Evert Margrij. Het houten retabel dateert uit 1914. Dit is vervaardigd in het atelier van de firma Oord in Roermond.

Doopvont
De doopvont dateert uit 1916. De koperen deksel, die later is aangeschaft, bevat vier scènes van Adam en Eva in het aardsparadijs. De achtkantige vorm van de doopvont verwijst naar de achtste dag (dag van verrijzenis). De deksel is vervaardigd door de kunstenaar Jan Eloy Brom uit Utrecht (1891 – 1954).

Biechtstoel
De biechtstoel is sinds de oplevering van de kerk niet veranderd: de kleuren zijn nog origineel.

Preekstoel
De preekstoel is een juweel van schrijnmakerij en houtsnijkunst. Hij is in 1886 gemaakt in het atelier van de firma Oor in Roermond. De preekstoel staat op een zeskantige zuil. Op de voorkant van de kuip is de Bergrede van Jezus uitgebeeld. Het is een houtsnijwerk van een superieure museale kwaliteit. Dat geldt ook voor de houten beelden van St. Willibrordus en Bonifatius, die aan de zijkanten van de kuip zijn aangebracht en het beeld van de H. Bartholomeus boven de schelp van de preekstoel.

Antoniuskapel
In de kapel ziet u het uit hout gesneden beeld van de H. Antonius. Het dateert uit 1914. De letters O.P.N. op het voetstuk zijn de afkorting voor ‘Ora pro nobis’ (bid voor ons). Dit beeld is gemaakt door de beeldhouwer Jos Geelen uit Roermond. Het beeld stond tot 1979 centraal op het Antoniusaltaar, op de plaats waar nu het orgel staat. Voor de flankerende beelden geldt hetzelfde.

Mariabeeld op het kerkplein
Het twee meter hoge Mariabeeld buiten op het plein voor de kerk dateert uit 1954. Het is een getrouwe weergave van het Mariabeeld uit het bedevaartsoord Banneux en vervaardigd door de beeldhouwer Gerard Dupon (1895 – 1970) uit Brugge.

Uw bezoek
Uw bezoek is zeker de moeite waard en wordt zeer gewaardeerd. Er is in de kerk een boekje verkrijgbaar waarin alle kunstobjecten verder staan beschreven. Op zondag is er in de pastorie van 10.00- 16.00 een boekenmarkt.

 

 

Wist je dat?

Het gebouw bevat diverse wandbeschilderingen van Jan Dunselman

Deel dit monument

Adres

Veenweg 36, Nootdorp

In het kort

  • Neogotische bouwstijl
  • Glas in loodramen
  • Preekstoel in 1886 gemaakt

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Kerkgebouw
Architect:
Evert J. Margry
Bouwperiode:
1871
Huidige functie:
Kerkgebouw
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Nootdorp