Monument

St. Martinuskerk Bussloo

Programma
Za

Adres

Bussloselaan 40, Voorst

In het kort

  • Prachtig historisch kerkinterieur
  • Orgelmuziek op het Naberorgel
  • Zangkoor Cappella Calluna

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:30

Praktische informatie

Parkeren kan op de parkeerplaats naast de kerk

Achtergrondinformatie uitklap icoon

J.W.A. baron van Wijnbergen was in het begin van de 19de eeuw de heer van Bussloo. Hij liet in 1818 op zijn landgoed een rooms-katholieke kerk voor zijn pachters bouwen. De kerk is in neoclassicistische stijl uitgevoerd. Het interieur is naar het ontwerp van de baron zelf vormgegeven, wat leidde tot een bijzondere, bijna Byzantijnse uitstraling.
De voorgevel van de kerk wordt bekroond door een fronton en een torentje. Boven het portaal bevindt zich een gevelsteen met het wapen van deze baron van Wijnbergen. Hij schonk bovendien in 1846 een orgel aan de kerk, gemaakt door de bekende orgelbouwer Carl Naber.

Muziek en historie
Dit mooie rijksmonument wordt gevuld met muzikale klanken op de Open Monumentendag. Zo wordt het monumentale Naberorgel bespeeld door Heleen Nieuwenhuis. Ook treedt het zangkoor Cappella Calluna uit Apeldoorn op. De nadere invulling van het programma wordt aangekondigd via  de website: sint-martinuskerk-bussloo.org.

Tussen en tijdens de concerten door is er gelegenheid om de kerk te bezichtigen en naar de geschiedenis én toekomst van het gebouw te luisteren. Voor iedereen die al jaren aan de kerk voorbij rijdt een kans om de pracht van het interieur te zien en tevens te ontdekken wat  de Stichting St Martinuskerk Bussloo zoal organiseert.

Levend Erfgoed

De stichting Sint Martinuskerk Busloo doet er alles aan om dit prachtige kerkgebouw een tweede leven te geven, nu het gebouw zijn officiële religieuze functie verloren heeft. De stichting bestaat uit lokale mensen en vrijwilligers en zorgt ervoor dat het kerkgebouw midden in de samenleving blijft staan en voor iedereen toegankelijk blijft.

Wist je dat?

De stichter van de kerk - baron van Wijnbergen - woonde op kasteel Bussloo, dat nu niet meer bestaat. Hij en zijn familie hebben veel betekend voor het dorp Bussloo en omgeving.

Deel dit monument

Adres

Bussloselaan 40, Voorst

In het kort

  • Prachtig historisch kerkinterieur
  • Orgelmuziek op het Naberorgel
  • Zangkoor Cappella Calluna

Openingstijden

za 9 sep. 10:00 - 16:30

Praktische informatie

Parkeren kan op de parkeerplaats naast de kerk

Achtergrondinformatie

Type monument:
Religieus erfgoed
Oorspronkelijke functie:
rooms-katholieke kerk
Bouwperiode:
1818
Huidige functie:
multifunctioneel gebouw
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Voorst