Monument

Stadhuis

programma
Za
Zo
Bezoek het stadhuis virtueel. Vanaf 11 september via www.monumentendagonline.nl

Adres

Markt 1, 's-Hertogenbosch

Openingstijden

za 12 sep. 09:00 - 09:00
zo 13 sep. 09:00 - 09:00

Praktische informatie

Het stadhuis is dit jaar fysiek niet voor publiek geopend.
Vanaf 11 september virtueel te bezoeken via www.monumentendagonline.nl

Achtergrond informatie uitklap icoon

Het stadhuis, hét centrum van de Bossche burgerij, is van oudsher de zetel van het stadsbestuur. Het dateert in de huidige vorm grotendeels uit 1670. Dit jaar dus 350 jaar! Het bestaat uit drie samengevoegde particuliere woonhuizen. Het middelste pand werd in 1366 door de stad aangekocht. Het linker- en rechterbuurpand werden respectievelijk in 1481 en 1599 bij het stadhuis gevoegd. In 1563 werd een nieuw griffiehuis gebouwd op het achtererf. Hiervan werd de verdieping eerst gebruikt als schepenkamer en later als trouwzaal. Bij de grote verbouwing van het stadhuis in 1670 werd de klassieke zandstenen voorgevel opgetrokken naar ontwerp van Pieter van den Minne met toevoegingen van Peter van Gogh. Aan de achterkant van het stadhuis werd in 1691, naar ontwerp van hofarchitect Jacob Roman, een galerij gebouwd tussen het griffiepand en het stadhuis. Het stadhuis heeft een rijk interieur uit verschillende perioden: 17e-eeuws goudleerbehang, wandtapijten, 18e-eeuwse schouwen, lambriseringen, enzovoort. In de hal ziet u allegorische muurschilderingen van Antoon Derkinderen.

Neem hier een kijkje in het stadhuis van het einde van de 16e eeuw.

Boven in de gevel van het stadhuis draait elk half uur het ruiterspel, in de Bossche volksmond ‘de pèrdjes’ genoemd. Vier ruiters in harnas draaien rond een vestingtoren tegen elkaar in. Ze worden begeleid door twee trompetters te paard die aan de zijkanten vast zijn opgesteld. Uit de stadsrekeningen blijkt dat al in 1529 sprake was van een ruiterspel in het stadhuis. Beeldensnijder Jasper Mabee kreeg toen vier gulden voor het ‘vermaken’ en schilderen van ‘vier perdekens, twee die steken en twee die staen’. Dit ruiterspel was dus eenvoudiger dan de huidige uitvoering met de zes pèrdjes, vervaardigd in 1679. Ze werden in 2017 door Femke Rinkel gerestaureerd.

Dit jaar is het ook mogelijk om een kijkje te nemen bij de stadsbeiaardier Joost van Balkom in de toren van het stadhuis door middel van videobeelden. De bijzondere opnames zijn vanaf vrijdag 11 september te vinden op www.monumentendagonline.nl.

Deel dit monument

Adres

Markt 1, 's-Hertogenbosch

Openingstijden

za 12 sep. 09:00 - 09:00
zo 13 sep. 09:00 - 09:00

Praktische informatie

Het stadhuis is dit jaar fysiek niet voor publiek geopend.
Vanaf 11 september virtueel te bezoeken via www.monumentendagonline.nl

Achtergrond informatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Woonhuizen/stadhuis
Huidige functie:
Stadhuis
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
's-Hertogenbosch
Instagram
Hashtag #openmonumentendag