Monument

Stadhuis en het Duivelshuis

Adres

Koningstraat 38, Arnhem

In het kort

  • Rondleidingen door Stadhuis en Duivelshuis

Praktische informatie

U hoeft zich niet aan te melden voor de rondleidingen.
Laatste rondleiding begint om 15.30 uur!

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Duivelshuis
Het Duivelshuis is een van de belangrijkste monumenten van Arnhem. De oorsprong ligt in de 15e eeuw – hertog Karel van Gelre kocht het in 1518. Het staat ook bekend als het huis van Maarten van Rossum, eigenaar in de 16e eeuw. Maarten van Rossum liet het huis verbouwen met een gevel volgens de nieuwste bouwmode. Deze stijl is veel later ‘Renaissance’ gaan heten. De gevel is een van de vroegste voorbeelden van deze stijl in Nederland. Ook liet Van Rossum het gebouw aankleden met tal van beelden. De saters aan de voorgevel werden door de Arnhemmers al snel aangezien voor duivels. Het is waarschijnlijk dat het huis ook zo aan zijn naam kwam. De Arnhemse burgemeesters hebben sinds 1830 hun werkkamer in het Duivelshuis. In de loop der tijd werden er nieuwe gebouwdelen aan het Duivelshuis gebouwd voor de functie als stadhuis.
In de Tweede Wereldoorlog raakte het toenmalige stadhuis ernstig beschadigd. Het grootste gedeelte werd gesloopt, alleen het vrijwel onbeschadigde Duivelshuis werd behouden.

Nieuw stadhuis
Het Duivelshuis zou moeten worden geïntegreerd in het nieuwe ontwerp. En dat leverde ruim een jaar later (december 1954) maar liefst 77 ontwerpen op voor een nieuw stadhuis. De jury kon echter geen prijswinnaar kiezen en kende drie derde prijzen toe aan architecten die hun plan vervolgens verder mochten uitwerken. Pas in januari 1959 koos de jury voor het ontwerp ‘Spazio’ van architect J.J. Konijnenburg.

Op 18 september 1964 werd de eerste steen voor het nieuwe stadhuis gelegd en op 12 september 1968 kon het stadhuis officieel in gebruik worden genomen. De bouwkosten bedroegen 13 miljoen gulden en de initiatief-, ontwerp- en bouwfase tot en met de oplevering namen 15 jaar in beslag. Het resultaat is een gebouw van gewapend beton met een bekleding van natuursteen volgens de stijl van het functionalisme. Omdat het gebouw tussen de Eusebiuskerk en de Sint-Walburgiskerk staat mocht het niet een te hoog massief bouwblok worden. De bouwhoogte is daarom beperkt én een gedeelte van het gebouw staat op kolommen.

Dit naoorlogse stadhuis behoort samen met het Provinciehuis aan de Markt tot de eerste belangrijke overheidsgebouwen die in een geheel nieuwe naoorlogse opzet van het centrum werden ingepast.

Wist je dat?

Je door raadsleden wordt rondgeleid!

Deel dit monument

Adres

Koningstraat 38, Arnhem

In het kort

  • Rondleidingen door Stadhuis en Duivelshuis

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Praktische informatie

U hoeft zich niet aan te melden voor de rondleidingen.
Laatste rondleiding begint om 15.30 uur!

Achtergrondinformatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
Woonhuis / stadhuis
Architect:
Onbekend / J.J. Konijnenburg
Bouwperiode:
15 en 16de eeuw / jaren '60
Huidige functie:
Stadhuis
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Arnhem