Monument

Stadhuis Sneek

Adres

Marktstraat 7-11, Sneek

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Het stadhuis (in de kern vanaf 1550) heeft één van de mooiste 18e-eeuwse rococogevels in Nederland. Bijzonder is de Grote Raadzaal met o.a. beschilderd goudleerbehang.

Tijdens de verbouwing van 1760 tot 1763 is het stadhuis met een verdieping verhoogd. In de jaren 1923-1925 vond er een restauratie plaats onder leiding van de architect en interieurontwerper Willem Penaat uit Amsterdam. Wegens ruimte gebruik is het gebouw ook vele malen uitgebreid en zijn naastgelegen panden, waaronder de Waltastins, toegevoegd aan het gebouw.

De daklijst van het gebouw wordt ondersteund door consoles, deze zijn versierd met tekens ter verbeelding van (van links naar rechts) zelfkennis (spiegel), lente (bloemen), zomer (aren), gerechtigheid (wetstafels), rechtspraak (weegschaal), herfst (druiven), winter (kweeperen) en wijsheid (helm van Mercurius).

Het gebouw heeft een bordes uit de 1745, dat is gemaakt door de uit Sneek afkomstige steenhouwer Gerben Jelles Nauta. Boven de toegangsdeur in het bordes, die aan de bovenzijde is versierd met rocailles (schelpen), is het Wapen van Sneek aangebracht. Het wapenschild wordt vastgehouden door een leeuw en een wildeman.

Boven dezelfde deur is in de bovenzijde van het middenvenster een grote allegorische voorstelling weergegeven. Hierop overhandigt een vrouwenfiguur, met in haar handen een wetstafel (wat staat voor gerechtigheid), een pijlenbundel aan een manfiguur (die zelf vrijheid voorstelt, vanwege zijn vrijheidshoed). Deze pijlenbundel staat symbool voor de Republiek der Verenigde Nederlanden. Verder zijn op het bordes een olifant (zachtmoedigheid), een leeuw (grootmoedigheid) en een vuurpot (de Hemel) uitgebeeld.

In 1550 werd de Kleine Raadzaal in gebruik genomen. Het snijwerk in en aan het stadhuis is gemaakt door Johann Georg Hempel. Het gebouw heeft verder een ruime hal met aan het plafond de Stedenmaagd, die samen met Cupido het stadswapen torst.

Deel dit monument

Adres

Marktstraat 7-11, Sneek

Openingstijden

Bezoek de website voor meer informatie over openingstijden

Achtergrondinformatie

Type monument:
Openbaar gebouw
Oorspronkelijke functie:
stadhuis
Bouwperiode:
In de kern 1550
Huidige functie:
Stadhuis
Monument status:
Rijksmonument
bekijk alle monumenten in
Sneek