Monument

Stadscarillon

Za
Hoewel het Stadscarillon dit jaar geen deel uitmaakt van het officiële Open Monumentendag programma, staan er op 11 september wel vrijwilligers klaar om in de toren van de 'Sjors' uitleg te geven.

Adres

Boddenstraat 78, Almelo

Openingstijden

za 11 sep. 14:00 - 15:30

Achtergrond informatie uitklap icoon

In de toren van de Georgiusbasiliek aan de Boddenstraat, voor veel Almeloërs kortweg ‘De Sjors’, bevindt zich het Stadscarillon met 48 bronzen klokken. De klokken kunnen zowel automatisch via de speeltrommel als ‘live’ door middel van het stokkenklavier tot klinken worden gebracht. De bespeler van het stokkenklavier is de beiaardier. Carillons zijn typisch Nederlands en ze verhogen met hun klanken op diverse plaatsen in Nederland de sfeer.

Het Almelose carillon is weliswaar eigendom van de gemeente, de Stichting Vrienden van het Stads Carillon Almelo zet zich samen met de gemeente en Almelo Promotie in voor de instandhouding ervan. De stichting zorgt tevens voor geregelde bespeling.

Zo ook op 11 september. Bezoekers zijn welkom in de toren, waar vrijwilligers uitleg geven over het carillon. Ook de beiaardier is aanwezig die graag een leuk melodietje laat horen.

Wist je dat?

het stadscarillon het grootste muziekinstrument van Almelo is?

Deel dit monument

Adres

Boddenstraat 78, Almelo

Openingstijden

za 11 sep. 14:00 - 15:30

Achtergrond informatie

Type monument:
Religieus erfgoed
bekijk alle monumenten in
Almelo
Instagram
Hashtag #OMDAlmelo