Monument

Stadswallen Zaltbommel

Thema
Za

François de Virieu heeft in 1834 de stadswallen als park ontworpen.
De Virieu was directeur van het plaatselijke postkantoor maar vooral ook bevlogen landschapsarchitect en kunstenaar. Hij had van het stadsbestuur de opdracht gekregen de zeven in onbruik geraakte verdedigingsbolwerken om te vormen tot een uitnodigend park met een grote diversiteit aan beplanting.

De zeven bastions waren in onbruik geraakt en in de eerste helft van de negentiende eeuw kregen ze een ‘publieke’ functie.
Op de wallen kwam een prachtig park. In 2019 en de jaren erna borduren we voort op dit idee. Het park van François de Virieu krijgt weer de allure die het in 1834 had. Bodembedekkers, heesters, bomen. Een uitgebalanceerd drieluik dat op een uitgekiende wijze langs en om verrassend slingerende paadjes een plek krijgt. ‘Engelse landschapsstijl’ heet dat. De Virieu leverde geen half werk en de Zaltbommelse vestingwerken uit de Middeleeuwen kregen, geheel naar de opvatting van het snel aan zelfbewustzijn winnende stadsbestuur, een nieuwe functie: een aanlokkelijk landschapspark waar het voor Bommelaren – maar zeker ook voor buitenstaanders – goed toeven was. In het jaar 1851 keek De Virieu tevreden naar zijn park. Zeventien jaar had het gekost, maar het resultaat mocht er zijn.

Deel dit monument

Adres

ter hoogte van de Gamerschestraat 81 -, Zaltbommel

Openingstijden

za 14 sep. 10:00 - 17:00
bekijk alle monumenten in
Zaltbommel
Instagram
Hashtag #