Monument

Stadswandelpark

Thema
Zo
2 activiteiten

Op de plek van het huidige Stadswandelpark lag oorspronkelijk buitenplaats Den Elzent. Het bijbehorende park was aangelegd naar een ontwerp van tuinarchitect Leonard A. Springer (1855-1940). Na vroegtijdig overlijden van eigenaar B.H.A. Sinkel in 1890 werd het park geveild en in vier delen verkocht. Het stuk met het koetshuis, het huidige Stadspaviljoen, bezit van het Eindhovensch Mannenkoor, dat er ook een muziekkiosk liet bouwen. In 1921 kwam een krediet beschikbaar om deze buitentuin als openbaar wandelpark in te richten. Op 21 juni 1921 werd het park feestelijk geopend met een concert door de Stratumse Harmonie.

In 1923 kocht de gemeente opnieuw een deel van de buitenplaats en tuinarchitect Dirk Tersteeg (1876-1942) werd verzocht een totaalontwerp te maken. Hij toonde respect voor de erfenis van Springer en nam fragmenten op in zijn eigen plan (1924), dat ook het nog niet aangekochte stuk tuin van de familie Leyten besloeg.

In 1938 al had de gemeenteraad goedkeuring verleend aan de uitbreiding van het Stadswandelpark aan de zuidoostzijde. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden de voorbereidingen echter gestaakt. Na de bevrijding werd de draad weer opgepakt. Frans Fontaine (1922-2002), hoofd van de Afdeling Plantsoenen, boog zich over de opgave. Hij betrok de geplande flats aan de Le Sage ten Broecklaan en Rondweg bij zijn plan om zo een visuele eenheid te creëren tussen bebouwing en het aangrenzende groen.

Deel dit monument

Adres

Alberdingk Thijmlaan 1, Eindhoven

Openingstijden

zo 15 sep. 11:00 - 17:00
bekijk alle monumenten in
Eindhoven
Instagram
Hashtag #