Monument

Station Kropswolde, Woldweg 46

Programma
Za
1 activiteit
Tijdens Open Monumentendag kunt u met een speciaal kaartje gratis met de Arriva trein reizen tussen NNTM-station Zuidbroek, Museum-station Kropswolde of met authentieke bussen van/naar het Nationaal Busmuseum en onderweg monumenten bezoeken. De bussen rijden van 11.00 tot 15.45 uur via "stap op, stap uit" heen en weer tussen de musea. Kaartjes te verkrijgen in die musea of de bus.

Adres

Woldweg 46, Foxhol

Openingstijden

za 9 sep. 11:00 - 16:00

Praktische informatie

Zeer verrassende exposities
Bezoek de Cosy Corner

Achtergrondinformatie uitklap icoon

Station Kropswolde, Woldweg 46, Foxhol

Station Kropswolde
In 1868 werd de wachthalte Kropswolde gebouwd. Het oude stationsgebouw heeft er gestaan tot 1915. Het huidige station is in 1915/1916 gebouwd en in gebruik gebleven tot 8 april 1989 als seinwachterspost met kaartverkoop, wachtkamer en fietsenstalling.

Op 8 april 1989, toen het stationsgebouw haar funktie verloor heeft de vereniging B.K.S.K. het station met al haar lusten en lasten over genomen en haar zo van sloop weten te reden. In 2004 is het station van Kropswolde een beschermd rijksmonument geworden. De kaartverkoop wachtlokalen en vertrekhal van het station zijn nog in oorspronkelijke staat bewaard gebleven.De vereniging heeft vanaf het begin het stationsgebouw opengesteld voor publiek. Na interne renovatue in april 2018 Station Kropswolde feestelijk heropend en gaat ze verder onder de naam ” Museum station Kropswolde”.

Museum station Kropswolde

Naast wisselende exposities heeft de vereniging zich toegelegd op een aantal vaste collecties van onder andere de beroemde kunstenaar Nico Bulder uit Hoogezand en een collectie aardewerk uit de Adco Groningen en de Erica Hoogezand aardewerkfabrieken.

Daarnaast heeft ze een grote collectie in Groningen vervaardigde antieke rijwielen in haar collectie. In de Veenkoloniën was een goede fiets een onmisbaar vervoermiddel. Vanaf de dertiger jaren tot midden van de vorige eeuw ontstond er in Groningen een rijwielindustrie met een imago van degelijkheid en betrouwbaarheid. Daarbij kunnen we denken aan: Fongers, Rondeel, Noordster, Gruno, Veeno, J. Bronda en Veenlust. Het museum heeft een aantal fietsen ‘in huis’ en kan behalve de unieke Rondeel fiets ook de zeldzame Veenlustfiets uit Veendam laten zien.

 

In 20020, 21 en 22 is het station door de reizigers uitgeroepen tot leukste station van Groningen en staat daarmee landelijk in de top 10 van meest gewaardeerde stations van Nederland.

 

 

 

 

Deel dit monument

Adres

Woldweg 46, Foxhol

Openingstijden

za 9 sep. 11:00 - 16:00

Praktische informatie

Zeer verrassende exposities
Bezoek de Cosy Corner

Achtergrondinformatie

Type monument:
Industrieel erfgoed
Oorspronkelijke functie:
Stationsgebouw
Huidige functie:
Museum
Monument status:
Rijksmonument

Activiteit bij dit monument

bekijk alle monumenten in
Foxhol